hipermodern eszközök

2020.07.15. 14:27

Magyar gyártású, páncélozott tűzoltóautókat kapott a katasztrófavédelem (videó)

Újabb hatvanhárom speciális gépjármű állt a katasztrófavédelem szolgálatába, az új eszközöket Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Góra Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője adta át szerdán Budapesten.

Budapest, 2020. július 15. Hazai gyártású RDO-4336 Komondor MPV típusú, páncélozott, többcélú tûzoltóautók Budapesten, az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság székháza elõtt 2020. július 15-én. Újabb hatvanhárom speciális gépjármû állt a katasztrófavédelem szolgálatába. MTI/Lakatos Péter

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

Az ünnepségen Kontrát Károly azt mondta, ez már a sokadik hasonló esemény; részben uniós, részben nemzeti forrásból fejlesztik az OKF járműparkját. A magyar emberek hálásak a katasztrófavédelem tevékenységéért – jelentette ki. Az átadott járművek megkönnyítik a hivatásos tűzoltók és az önkéntes mentőszervezetek munkáját, így hozzájárulnak az élet- és vagyonbiztonsághoz – hangoztatta Kontrát Károly.

Megjegyezte: 2010-ben azt ígérték, hogy helyreállítják a biztonságot. Az eszközbeszerzéseknek is köszönhetően Magyarország ma Európa egyik legbiztonságosabb országa – fűzte hozzá.

Kontrát Károly a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára egy hazai gyártású RDO-4336 Komondor MPV típusú, páncélozott, többcélú tűzoltóautó vezetőfülkéjében Budapesten, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság székháza előtt 2020. július 15-én
Fotó: Lakatos Péter / MTI

Az államtitkár azt mondta, hogy remélhetőleg kevés katasztrófavédelmi beavatkozásra lesz majd szükség, de amikor mégis cselekedni kell, rendelkezésre fog állni a megfelelő felszerelés.

Hazai gyártású RDO-4336 Komondor MPV típusú, páncélozott, többcélú tűzoltóautók Budapesten, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság székháza előtt 2020. július 15-én
MTI/Lakatos Péter
Fotó: Lakatos Péter / MTI

Bartók Péter, az OKF gazdasági főigazgató-helyettese közölte, hogy idén ünneplik a tűzoltóság százötvenedik születésnapját. Így a járműveket ajándéknak is lehet tekinteni – tette hozzá. Erdőtűz oltására szolgáló eszközökre összesen több mint 6,1 milliárd forintot költöttek az utóbbi időben, a mostani szakaszban 1,6 milliárdot.

A már megvalósult beszerzésekkel jelentősen nőtt a beavatkozások hatékonysága, magasabb szintű védelmet nyújtanak mind az állampolgároknak, mind a környezetnek. A szerdai átadással azonban nem értek a fejlesztések végére – hangoztatta Bartók Péter.

Volkswagen Amarok terepjárók Budapesten, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság székháza előtt 2020. július 15-én
Fotó: Lakatos Péter / MTI

Az esemény meghívójában azt írták, hogy

a hatvanhárom új speciális járművet hivatásos tűzoltók és önkéntes szervezetek használják majd beavatkozásaik során.

A katasztrófavédelem hatodik éve dolgozik azon, hogy korszerűsítse, egyúttal egységesebbé tegye járműparkját. Több európai uniós projekt is forrást biztosít ehhez, ezeknek köszönhetően megújulnak az árvíz- és lakosságvédelmi feladatok, a vezetésirányítási műveletek, az üzemanyagtöltési feladatok elvégzését, valamint az erdőtűz oltását szolgáló berendezések. A források magas színvonalú technikai eszközrendszer kialakítását teszik lehetővé, amellyel az egységek költséghatékonyan és környezetkímélő módon képesek dolgozni az állampolgárok biztonságáért, akár klímaváltozás okozta hirtelen kialakuló veszélyhelyzet esetén is – fogalmaztak.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) egyik projektje keretében huszonegy erdőtüzes gyorsbeavatkozású, három többcélú és két üzemanyagtöltő járművet szereztek be. Egy másik KEHOP-os forrásból huszonkilenc logisztikai, árvíz- és lakosságvédelmi, valamint vezetésirányítási gépjárművet vásároltak. Mindezek mellett a katasztrófavédelem saját forrásból nyolc duplakabinos terepjáróval támogatja a tűzoltási, műszaki mentési, tűzvizsgálati és hatósági tevékenységet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában