partium

2018.12.30. 22:00

Magyar zászlót próbáltak felgyújtani Nagyváradon

A szombatról vasárnapra virradóra történt esetről a lap videofelvételt is közölt, amelyen látható, amint egy fiatal nő székre felállva egy öngyújtó lángjával próbálja meggyújtani az épület falára kifüggesztett piros-fehér-zöld zászlót.

Megpróbálták felgyújtani a Bihar megyei RMDSZ-székházra kitűzött magyar zászlót a nagyváradi Fekete Sas-palotában, ám egy fiatalember időben megakadályozta, hogy a lobogó lángra kapjon – írta vasárnap a Maszol.ro erdélyi hírportál az RMDSZ közleményére hivatkozva.

A szombatról vasárnapra virradóra történt esetről a lap videofelvételt is közölt, amelyen látható, amint egy fiatal nő székre felállva egy öngyújtó lángjával próbálja meggyújtani az épület falára kifüggesztett piros-fehér-zöld zászlót. A Bihar megyei RMDSZ közleménye szerint a videofelvételt készítő szemfüles, elkötelezett magyar fiatal közbelépése akadályozta meg azt, hogy a zászló lángra kapjon.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=_RWbQrYSnCM

Felidézték: korábban is megpróbálták letörni vagy leszakítani a magyar zászlót, amelyet az elmúlt négy hónapban már négyszer rongáltak meg, az RMDSZ pedig valamennyi alkalommal hivatalos feljelentést iktatott a rendőrségen.

A Fekete Sas-palota passzázsa végig be van kamerázva, és tudomásunk van róla, hogy az eseteket rögzítették is a térfigyelő kamerák.

A rendőrség értesülésünk szerint nem kérte ki a felvételeket, így egyik elkövetőt sem kerítette kézre – idézte a Maszol az RMDSZ közleményét. Hozzátették: mivel az épület egy nemrég felújított műemlék, és van működő önkormányzati térfigyelő kamera, saját kamerát nem szerelhettek fel, mert nem engedélyeznek egy újabb beavatkozást.

A szervezet azért is érthetetlennek tartja a történeteket, mert a székházra az Európai Unió, Románia, Magyarország és az RMDSZ zászlaját is kitűzték, így a magyar zászló jelenléte egyértelműen nem provokatív a részükről.

Elítélünk minden ilyen és ehhez hasonló cselekedeteket, elhatárolódunk minden olyan megosztó és kirekesztő magatartástól, amely a békés együttélés és nemzeti szimbólumaink szabad használata ellen irányul – szögezte le az RMDSZ Bihar megyei szervezete.

A mostani, videofelvétellel is dokumentált zászlógyújtási kísérletről hétfőn készül feljelentést tenni a rendőrségen a magyar érdekképviselet – írta a Maszol.ro.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában