tűzvész

2019.12.08. 12:12

Már Ausztrália fővárosát is elérte a mérgező füstfelhő

Harmadik hónapja tombolnak a bozóttüzek Ausztrália keleti partján.

A térségben

csaknem 140 tűzvész tombol,

a helyzet különösen súlyos a délkeleti Új-Dél-Wales államban. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök vasárnap az államba érkezett, és helyszíni sajtótájékoztatón, valamint Twitteren mondott köszönetet a tűzoltóknak az eddigi munkájukért.

Hatóságok arra figyelmeztettek, hogy az Új-Dél-Wales központjától,

az ötmillió lakosú Sydneytől északnyugatra mintegy 60 kilométer hosszan pusztító Gospers-hegyi megatűz eloltására egyelőre kevés az esély, a lángokat vélhetően csak a januári esőzések megérkezésével sikerül teljesen eloltani.

Az államban körülbelül

1600 tűzoltó 96 bozóttűz megfékezésén dolgozik.

A meteorológiai előrejelzések szerint a helyzet kedden súlyosbodik, aznapra ugyanis több mint 40 Celsius-fok és erős szél várható.

Ausztráliában nem szokatlanok a pusztító bozóttüzek, ám a mostani, a szokásos tüzek időszakát jóval megelőző tűzvész meglepetésként érte az érintett területeken élőket.

A tüzek példátlan légszennyezést okoztak Sydneyben és az ország keleti partvidékén, a füst és a szállópor a légzőszervi betegségek megugrását idézte elő. Új-Dél-Wales Szövetségi Állam környezetvédelmi minisztériuma csütörtökön közölte, hogy a bozóttüzek és füstjük Ausztrália egyik legnagyobb légszennyezését okozták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában