Ország-világ

2020.10.01. 13:31

Már egyeztet az orvosok béremeléséről a kormány és a Magyar Orvosi Kamara

A kormány elképzelései szerint 2023-ra 120 százalékkal nőne az orvosok fizetése.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Pintér Sándor belügyminiszter, valamint Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke ma délelőtt megkezdték a tárgyalásokat az orvosok radikális béremeléséről – értesült a Magyar Nemzet.

A lap emlékeztet rá: míg a MOK 80 százalékos emelésre tett javaslatot, a kormány elképzelései szerint 2023-ra 120 százalékkal nőne az orvosok fizetése.

Az emelést három ütemben hajtanák végre: jövő januártól 80, a következő két évben pedig újabb 20-20 százalékkal nőnének a bérek.

A MOK javaslatára továbbá módosulhat a büntető törvénykönyv is. Erre azért van szükség, mert a kamara a hálapénz elfogadását és egy bizonyos összeg felett a hálapénzfizetést is büntetőjogilag szankcionálná. A MOK álláspontja szerint a paraszolvencia tiltása a magyar orvostársadalom 94 százalékát nem érintené hátrányosan, mivel ők vagy egyáltalán nem kapnak hálapénzt, vagy nem akkora összegben, amit ne kompenzálna a bérrendezés.

A MOK eddig úgy nyilatkozott, hogy üdvözli a kormányzat az orvosi bérek és a hálapénz büntetőjogi rendezése iránti elkötelezettségét, ugyanakkor a hírt kizárólag a pontos részletek ismeretében tudja érdemben kommentálni. Hozzátette, a betegbiztonságot garantáló egészségügy megteremtésének első lépése, hogy a szerény orvosi órabérek helyét – az általa szakmai alapon elkészített bértábla alapján – kiszámítható és tisztességes bérezés vegye át. Úgy véli, a hálapénz kivezetése is kizárólag ezt követően lehetséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában