Ország-világ

2021.09.14. 07:34

Már készülődnek a 2010 előtti világ emberei

Ahogy Gyurcsány Ferenc politikai bizalmasai megjelentek Karácsony Gergely körül Budapesten, úgy bukkant most elő Bajnai Gordon is. A volt kormányfő – aki a Gyurcsány-kormányokat több pozícióban is kiszolgálta – a főpolgármestert szeretné miniszterelnöknek. Mindez azt is mutatja, hogy Karácsony Gergely a 2010 előtti világ vezetőinek a politikai foglya.

Budapest, 2014. október 19. Bajnai Gordon volt miniszterelnök, a tanács elnöke az Együtt-PM országos politikai tanácsának ülésén a fõvárosi Corner Rendezvényközpontban 2014. október 19-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Közeledve a parlamenti választásokhoz, újabb figura bukkant elő a 2010 előtti világból. Előkerült Bajnai Gordon is, a volt kormányfő Karácsony Gergely mellett tette le a voksát. Mindez többek szerint ékesen bizonyítja, hogy a miniszterelnöki pozícióra törő főpolgármester valóban Gyurcsány Ferencék politikai foglya.

„Bajnai Gordon 2010 előtt többféle pozícióban is kiszolgálta a Gyurcsány-kormányt. Ez azt is jelenti, hogy tudott az összes hazugságról, amellyel megtévesztették a választókat és az Európai Uniót. Eltagadták az ország valós gazdasági és pénzügyi helyzetét”

– idézte vissza a múltat a Magyar Nemzetnek Boros Imre.

A közgazdász felhívta a figyelmet arra, hogy Bajnai Gordon és Gyurcsány kapcsolata még a rendszerváltozás előtti időbe nyúlik vissza. Nem véletlen, hogy 2009 áprilisában végül Bajnai vette át a kormányzást. Ő volt az, aki teljes egészében kiszolgálta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elvárásait és irdatlan megszorításokat vezetett be.

Ismert, hazánk rettentő gyenge állapotban volt, amikor ideért a 2008-as pénzügyi válság. Már akkor arról szóltak a hírek, hogy Magyarország segítségre szorul majd a csőd elkerüléséhez. Ez egyébként még Pakisztán, Ukrajna és Izland esetében merült fel.

Hazánk húszmilliárd eurós hitelkeretet kapott, amely szokatlanul nagynak minősült. A Neue Zürcher Zeitung így írt erről 2008. október 30-án: A készenlétbe helyezett hitelkeret több mint tízszerese Magyarország IMF-kvótájának, és így jelentősen meghaladja a szokásos pénzügyi támogatás felső határát.

A tekintélyes svájci lap megjegyezte: újdonságnak számít az is, hogy Magyarország az első uniós tagállam, amely a valutaalap segítségére szorul.

A cikk a gazdasági szükséghelyzet fő okát az államháztartási és a fizetési mérleg kettős deficitjében látta. Akkor a nemzetközi befektetők rövid idő leforgása alatt megvonták a bizalmukat az országtól, ami a külföldi hitelek beáramlásának elapadását és a forint árfolyamának mélyrepülését eredményezte. „Tekintettel arra, hogy az ország nagymértékben függ a külföldi tőkétől, külföldi adósságállománya pedig tetemes, a hirtelen hangulatváltozás különösen keményen érintette az országot” – írta a lap.

Az IMF-hitelért cserébe nagy árat fizetett a lakosság. Bajnai Gordon 2009-ben azt mondta, hogy a programja fájni fog és minden családtól áldozatot követel. Bejelentették, hogy nem fizetik ki abban az évben a 13. havi nyugdíj második részét, a juttatást pedig 2010-től teljesen eltörlik. Megszüntették a közszféra 13. havi fizetését is, és két évre rögzítették a kifizetéseket. Tíz százalékponttal csökkentették a táppénzt, és háromról két évre szállították le a gyes és a gyed időtartamát. Bejelentették a jövedéki adó emelését, valamint a gáz- és távhőár-támogatás kivezetését. Jött volna az ingatlanadó is, de annak tervezete utóbb elbukott az Alkotmánybíróságon.

„Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc egyaránt kiszolgálója a globális hatalmaknak. Az IMF-hitelből is tulajdonképpen a külföldi tulajdonban lévő bankokat segítették ki, ennek az árát azonban a magyar emberek fizették meg”

– hangsúlyozta Boros Imre.

A valutaalaptól, a Világbanktól és az uniótól kapott hatalmas hitelkeretet végül az Orbán-kormány idején törlesztette az ország, mégpedig a lejárati idő előtt.

Borítókép: Bajnai Gordon volt miniszterelnök még 2014-ben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában