Ország-világ

2021.10.02. 08:37

Márki-Zay Péter is a Gyurcsány-show része

A Gyurcsány-féle színjáték része Márki-Zay Péter jó szereplése is, akin keresztül elhitették, hogy a baloldalon belül létezik alternatíva, amely elutasítja a 2010 előtti világot. A cél az volt, hogy a Gyurcsány családot elutasítókat is mozgósítsák, végül integrálják abba az adatbázisba, amit az előválasztás ürügyén építenek – értékelte az előválasztás első körét Kiszelly Zoltán. A Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója szerint ha a második forduló kétszereplős lesz, az szinte biztosan Karácsony Gergely győzelmét hozza, három versenyző esetén viszont Dobrev Klárának is marad még esélye.

Budapest, 2019. december 9. Márki-Zay Péter, Hódmezõvásárhely polgármestere a Transparency International Magyarország konferenciáján egy VI. kerületi étteremben 2019. december 9-én. MTI/Mohai Balázs

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

Gyurcsány Ferenc színjátékának célja továbbra is az, hogy a DK-t a baloldal meghatározó pólusává, végső soron pedig a Fidesz váltópártjává tegye. Ehhez be kell darálnia a kis baloldali pártokat, ennek vagyunk a tanúi – mondta Kiszelly Zoltán a Magyar Nemzetnek arról, hogy sorrendben Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter maradt versenyben a miniszterelnök-jelölti előválasztáson. A Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója hangsúlyozta: Pálinkás József és az Új Világ Néppárt már a start előtti körben áldozatul esett ennek, az előválasztás első köre után pedig Fekete-Győr András és a Momentum, illetve Jakab Péter és a Jobbik. „Következik Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter” – tette hozzá.

Kiszelly szerint a színjáték abban állt, hogy a miniszterelnök-jelölti tévévitákban azt a látszatot keltették, hogy Dobrevvel szemben van alternatíva. „Ennek köszönheti meglepően jó szereplését Márki-Zay, aki előadta az ellenzék ellenzékét” – mondta a politológus hangsúlyozva: mindez jelzi azt is, hogy a baloldali szimpatizánsok között is nagyon nagy a Gyurcsány család elutasítottsága.

„Mivel az előválasztás lényegében egy óriási adatbázis-építés, a színjáték célja éppen az volt, hogy a Gyurcsányékat elutasítókat is mozgósítsák, végül pedig integrálják ebbe az adatbázisba. Elhitették velük, hogy Márki-Zay személyében létezik egy alternatíva, amely elutasítja a 2010 előtti világot”

– mondta Kiszelly Zoltán, aki szerint Jakab Péter éppen azért szerepelt ilyen csúfosan, mert ő nyíltan szövetséget kötött a DK-val, így elfordultak tőle. Megerősítette: Gyurcsánynak szinte mindegy is, hogy végül ki vezeti a közös listát, számára az a fontos, hogy a DK adja a legtöbb jelöltet, ennek érdekében zajlik most a „tereptisztítás”.

„Az előválasztás első fordulója is bizonyítja, hogy Dobrevet a baloldali szavazók kétharmada is elutasítja. Karácsony és Márki-Zay között most az a kérdés, hogy ki vezesse ezt a kétharmadot, mert az lesz a győztes”

– mondta a politológus. Mint kifejtette: amennyiben a második forduló kétszereplős lesz, Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltsége szinte biztosra vehető. Ugyanis ha a baloldali szavazóknak közte és Dobrev Klára között kell választaniuk, rá szavaznak majd. „Ha viszont három szereplős lesz a küzdelem, úgy mindenkinek lesz egy harmada, amivel Dobrevnek megmarad a nyerési esélye” – mondta Kiszelly Zoltán.

Mindeközben Gyurcsány Ferencék durván nekimentek Karácsonynak. A költségvetési csalással és más bűncselekményekkel vádolt Czeglédy Csaba közösség oldalán azt írta, „a legtöbb pénzből kampányoló Karácsony Gergely, aki sofőr nélkül még Szombathelyre sem találna el magától, jócskán lemaradva csupán a második helyen végzett, vidéken csúfosan leszerepelt”. Szerinte a főpolgármester „amiatt erőltette, hogy kétfordulós legyen a miniszterelnök-jelölti előválasztás, nehogy véletlenül Dobrev Klára nyerjen”, most pedig azt akarja elérni, hogy „ne három, hanem csupán kettő jelölt versenyezzen a második fordulóban”. „Úgy akarja csűrni-csavarni, hogy a végén ő nyerjen, mert azt hiszi, hogy ez jár neki. Bátorság és küzdeni tudás nélkül akar hazánk miniszterelnöke lenni?” – írta Czeglédy.

A Bennfentes.net pedig arról írt, hogy forrong a Momentum Fekete-Győr András – és így a párt – megalázó, 3 százalékos eredménye miatt. A portál információi szerint a Momentum vezetése Orosz Annában látja a párt új elnökét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában