Ország-világ

2021.05.24. 12:06

Marokkó még nagyobb káosszal fenyegeti Spanyolországot (videó)

Ha Madrid tovább szítja a tüzet és titokban engedi el Marokkó ellenségét, akkor „a krízis rosszabb lesz”.

Ceuta, 2021. május 20. Spanyol területre átjutott, kísérõ nélküli kiskorú illegális bevándorlók koronavírus-tesztre várakoznak a Marokkó területébe ékelõdõ észak-afrikai spanyol enklávéban, Ceutában 2021. május 19-én. Május 17. óta több mint nyolcezren jutottak be illegálisan Marokkóból Ceuta területére a tenger felõl úszva, evezve, vagy a határvonalon húzódó, kerítéssel ellátott mólón átmászva. MTI/AP/Bernat Armangue

Forrás: MTI / AP

Fotó: Bernat Armangue

Ha Spanyolország ugyanúgy viszi ki az országból Brahim Ghalit, ahogy bevitte, „a migrációs krízis az eddigieknél is rosszabb lesz” – ezzel fenyegette meg Marokkó a spanyol kormányt hétvégén – írja a Magyar Nemzet.

Brahim Ghali, a Polisario Front nevű liberális mozgalom vezetője a nyugat-szaharai országok függetlenségéért küzd, emiatt Rabat esküdt ellensége. Spanyolország, megkockáztatva a diplomáciai konfliktust, titokban saját kórházába szállította a férfit, hogy kezelje koronavírus-fertőzéssel.

A döntés miatt Marokkó múlt hétfőn leállította a ceutai határ ellenőrzését és három nap alatt átengedett közel 10 ezer embert a spanyol autonóm városba óriási káoszt és belbiztonsági zűrzavart okozva ezzel.

Marokkó hazahívott madridi nagykövete, Karima Benyaich közölte: ha Spanyolország úgy dönt, hogy a külvilágtól elrejtve, titokban juttatja ki az országból Ghalit, azzal úgy dönt, hogy Marokkó ellenségével kollaborál, ami „még súlyosabb migrációs válságot von maga után”. Benyaich hozzátette ugyanakkor, hogy bíznak a spanyol igazságszolgáltatás függetlenségében és abban, hogy Madrid a Marokkóval való kapcsolatának megerősítése mellett teszi le voksát. Ugyanakkor sérelmezi, hogy a spanyol külügyminiszter, Arancha González Laya a válság kirobbanása óta nem lépett kapcsolatba vele, hogy rendezni próbálja a kialakult helyzetet és magyarázatot adjon a történtekre.

Ceutánál viszonylag csendesen telt a hétvége. A csendőrség vasárnap délután különleges akcióba kezdett a város kikötőjében azzal a céllal, hogy feltartóztassa a hullámtörőkön bujkáló és belépésre várakozó bevándorlókat, akik nem hajlandók visszavonulni és hazatérni saját országukba. Melillánál ezzel szemben hétvégén több alkalommal kellett beavatkozniuk a rendőröknek. Volt, hogy

öt óra leforgása alatt hétszer próbáltak meg marokkói migránsok áttörni a határmenti kerítésen.

A legnagyobb csoport 500 fős volt. A kormány 40 csendőrt és 50 rendőrt küldött a kerítés hatékonyabb védelme érdekében. Fernando Grande-Marlaska belügyminiszter szombaton személyesen is elutazott Melillába, hogy segítse az állambiztonsági erők hatékonyabb bevetését és koordinációját.

Közben a kormány 5 millió eurós hitelt ajánlott fel azoknak az autonóm régióknak, amelyek hajlandóak befogadni a Ceutában tartózkodó, a múlt heti invázió során érkezett mintegy 1 500 kiskorú egy részét. Az intézkedést a keddi régióközi ülésen fogják jóváhagyni, ahol az összeg elosztásáról is döntenek majd. A fiatalokat és gyerekeket nem toloncolják vissza Marokkóba, ugyanis törvény védi őket Spanyolországban. Mivel azonban a ceutai befogadó bázisok tele vannak, a félszigetre kell szállítaniuk legkevesebb 200 főt. Az autonóm régiók többsége jelezte, hogy hajlandó segíteni Ceutának, ám vannak olyanok is, akik kissé szájhúzva teszik meg mindezt a bevándorlók létfenntartási költségei miatt.

Madrid például élesen bírálta a kormány kérését. Nem értenek egyet azzal, hogy miután a Sánchez-rezsim generált egy példátlan migrációs krízist, szorult helyzetben az autonóm régióvezetők segítségét kéri a kiskorúak elszállásolásában és felügyeletében. Hangsúlyozták, hogy bár befogadnak körülbelül 20 gyereket, ezt „kényszer hatására teszik”.

Borítókép: Spanyol területre átjutott, kísérő nélküli kiskorú illegális bevándorlók százai koronavírus-tesztre várakoznak a Marokkó területébe ékelődő észak-afrikai spanyol enklávéban, Ceutában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában