Ország-világ

2020.07.30. 12:05

Hatályon helyezték a felmentő ítéletet, a Kúriára kerül a Szeviép-ügy

Hatályon kívül helyezte harmadfokú ítéletében a Pécsi Ítélőtábla a Szegedi Törvényszék Szeviép-ügyben hozott felmentő ítéletét. A mostani döntés szerint meg kellene ismételni a másodfokú eljárást, de mivel az ügyészség és az egyik vádlott is fellebbezett, a Kúriára kerül az ügy.

Visszadobta másodfokra a Pécsi Ítélőtábla a csődbűntett miatt indult Szeviép ügyet csütörtökön – számolt be róla a Délmagyar.

Tovább húzódik az amúgy is hosszú évek óta tartó Szeviép-ügy, miután a harmadfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a Szegedi Járásbíróság elmarasztaló és a Szegedi Törvényszék felmentő ítéletét is, a tegnapi tárgyalásán és a másodfokú tárgyalás megismétléséről döntött.

Várni kell még

Azonban erre egyelőre várni kell, mert az ítélet ellen az ügyészég és az egyik jelenlévő vádlott is fellebbezett. Ez pedig azt jelenti, hogy az ügy a Kúria elé kerül (ez volt korábban a Legfelsőbb Bíróság).

A hatályos jogszabályok szerint a Kúria kétféle döntést hozhat. Határozhat úgy, hogy a harmadfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla eljárásjogilag megalapozottan döntött, és akkor jöhet a megismételt másodfokú eljárás. Dönthet viszont úgy is, hogy a Pécsi Ítélőtábla nem csinált jól valamit, akkor viszont a harmadfokú eljárást kell megismételni.

Megalapozatlanság miatt

Krémer László tanácsvezető bíró indoklásában egyébként elmondta, hogy Szegedi Törvényszék elmarasztaló döntést magalapozatlanság miatt helyezték hatályon kívül. Szerinte az új másodfokú eljárásban szükség lehet a szakértők és a könyvvizsgáló újbóli maghallgatására is, amire a jogszabályok szerint harmadfokon nem volt lehetőségük. Krémer László azt is elmondta, hogy elsősorban azokkal a kölcsönnyújtásokat kellene vizsgálni, amelyeket a cég mások mellett a leányvállalatainak adott.

Az elsőfokú döntést pedig azért helyezték hatályon kívül, mert időközben maghalt az elsőrendű vádlott, így a vele kapcsolatos összes eljárást megszüntették.

Csődbűncselekmény miatt

A tíz éve húzódó Szeviép-ügyben csődbűncselekmény miatt emeltek vádat.

A három vádlott férfi volt a vezetője a milliárdos forgalmat lebonyolító gazdasági társaságnak, a Szeviép Zrt.-nek. A cég 2009 elejére került nehéz helyzetbe, és április 18-án fizetésképtelenné vált, júniusban pedig csődeljárás indult ellene. A hitelezők kö­­zött nem jött létre csődegyezség, ezért a bí­róság 2010 augusztusában elrendelte a társaság felszámolását.

Körülbelül 500 hitelező nyújtotta be az igényét, összesen hatmilliárd forint feletti összegre, és csődbűncselekmény gyanújával nyomozás indult. Végül 2015-ben vádat emeltek három cégvezető ellen. Őket a Szegedi Járásbíróság első fokon letöltendő börtönbüntetésre ítélte, a másodfokon eljáró Szegedi Törvényszék viszont felmentette. Ezután került az ügy a Pécsi Ítélőtáblára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában