súlyos adatok

2018.12.10. 15:01

Még sosem tombolt ilyen halálos járvány Kongóban

A járvány, amelyet hivatalosan augusztus 1-jén hirdettek ki Észak-Kivu és Ituri tartományban, egyben a történelem második legsúlyosabb ebolajárványa az esetek számát tekintve.

Kétszáznyolcvanhárom ember halt bele az ebolába eddig a Kongói Demokratikus Köztársaságban, így a jelenlegi a leghalálosabb ebolajárvány az ország történetében – jelentette hétfőn az EFE spanyol hírügynökség a helyi egészségügyi minisztérium friss adataira hivatkozva.

A halottak közül 235 azoknak a száma, akik laboratóriumi eredmények szerint biztosan ebolába haltak bele, a többi 48 pedig „valószínűleg” a betegség következtében vesztette életét december 8-ig – áll a kinshasai egészségügyi tárca által vasárnap éjszaka nyilvánosságra hozott jelentésben.

Az ebolás esetek száma 494, közülük 446 ember esetében erősítették meg a betegség tényét, a többi páciensnél pedig valószínű, hogy valóban ebolásak.

A járvány, amelyet hivatalosan augusztus 1-jén hirdettek ki Észak-Kivu és Ituri tartományban, egyben a történelem második legsúlyosabb ebolajárványa az esetek számát tekintve.

A legsúlyosabb ebolajárvány legalább 11 ezer ember életét követelte 2014-15-ben Nyugat-Afrikában. Az akkori járvány által leginkább sújtott három országot, Sierra Leonét, Guineát és Libériát végül 2016-ban nyilvánította ebolamentesnek a WHO.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn bejelentette, a Kongói DK-val határos Dél-Szudánban nagyon magas a kockázata a betegség behurcolásának, azért megkezdik az egészségügyi munkatársak és az érintett területeken dolgozók oltását. December 19-én a fővárosban, Jubában 2000 ember oltását kezdik meg. Dél-Szudánból egyelőre nem jelentettek ebolás megbetegedést. A szomszédos Ugandában már elkezdték oltani az embereket. Az ebola elleni kísérleti oltóanyagot eddig 40 ezer ember kapta meg világszerte. A WHO szerint a vakcina ígéretesnek nevezhető.

A betegséget 1976-ban, a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először, nevét is a folyóról kapta.

A vírus természetes hordozói egyelőre nem ismertek, a legvalószínűbb, hogy a denevérekről terjedt át emberekre a kórokozó. A betegség fertőzött ember vagy állat testnedvével történő közvetlen érintkezés által terjed. A betegség súlyos vérzéssel jár, a halálozási arány egyes esetekben akár 90 százalékos is lehet.

A jelenlegi az első ebolajárvány, amely egy konfliktus sújtotta térségben szedi áldozatait. A térségben mintegy száz lázadó csoport harcol egymással az ásványkincsek kitermelésének ellenőrzéséért, és a kongói ENSZ-misszió (MONUSCO) is részt vesz az ebola elleni fellépésben.

Az ország északkeleti részén évtizedek óta dúl a konfliktus a különböző fegyveres csoportok között, amelyek a helyi lakosságot nap mint nap fenyegetik, dacára a kongói hadsereg és a MONUSCO jelenlétének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában