akciósorozat

2019.10.07. 15:56

Meggyűlt az angol és a holland rendőrök baja a rebellis klímatüntetőkkel

A londoni és az amszterdami hatóságoknak is meggyűlt a bajuk az elszánt tüntetőkkel.

Csaknem kéttucatnyi tüntetőt vett őrizetbe a Scotland Yard hétfőn, a nemzetközi környezetvédelmi tüntetéssorozat londoni demonstrációinak első napján. Az Extinction Rebellion nevű kampánycsoport London legforgalmasabb főútvonalain és hídjain próbálja megbénítani a közlekedést a következő két hétben. Aktivistái hétfőn letáboroztak más helyszínek mellett a parlament épületének közvetlen közelében ívelő Westminster hídon, valamint a Temze mentén húzódó Victoria rakparton.

A csoport tagjai a védelmi minisztérium épületének tőszomszédságában, a kormányzati főutca, a Whitehall közepén egy Trident rakéta makettjéhez láncolták magukat. (A tengeralattjárókra telepített Trident rakéták az önálló brit nukleáris csapásmérő kapacitás fő elemei.)

Az Extinction Rebellion tüntetői több londoni helyszínen autókhoz láncolták magukat. A Scotland Yard hétfői tájékoztatása szerint eddig összesen 21 embert vettek őrizetbe. A rendőrségi fellépés már a hétvégén megkezdődött: szombaton nyolc, vasárnap három őrizetbe vétel történt. A hétvégén őrizetbe vettek ellen a londoni rendőrség beszámolója szerint a közrend megzavarására irányuló összeesküvés, illetve a rendőrség tevékenységének akadályozása a vád.

Az Extinction Rebellion fél éven belül másodszor szervezett nagyszabású tiltakozássorozatot Londonban. A csoport közölte, hogy a mostani megmozdulások az előző, áprilisi akciósorozatnál ötször nagyobbak lesznek. A csoport várakozása szerint a következő két hétben 30 ezren vesznek részt a londoni tiltakozó demonstrációkban. Az Extinction Rebellion olyan törvényeket követel, amelyek alapján 2025-ig zéróra csökkenne Nagy-Britanniában a globális felmelegedést okozó szennyezőanyagok kibocsátása. A csoport tavaszi megmozdulásai idején a rendőrség 1100 embert vett őrizetbe.

Ugyanez a csoport akciózott Hollandiában is. Az Extinction Rebellion aktivistáinak forgalmat zavaró megmozdulása miatt legalább ötven embert előállítottak Amszterdamban – közölte a helyi média hétfőn. A rendőrség engedélyezte a klímavédelmi akciócsoport hétfő délelőttre, Amszterdamba tervezett megmozdulását, azzal a feltétellel, hogy a résztvevők semmilyen formában sem akadályozzák a forgalmat.

A részt vevő több száz aktivista azonban „lázadás” felkiáltással, valamint „hagyjátok abba a beszédet, kezdjetek cselekedni, és mondjatok igazat” feliratú táblákat feltartva elállták a város egyik fő nevezetességének számító Rijksmuseum környéki utakat. A rendőrség felszólította a tüntetőket, hogy hagyják szabadon az úttestet, amikor azonban ennek nem tettek eleget, megkezdték a civil szervezet aktivistáinak előállítását. Beszámolók szerint a tüntetők nem tanúsítottak ellenállást, a rendőrségi intézkedés békés körülmények között zajlott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában