Járvány

2020.03.24. 10:30

Meghosszabbítják a családtámogatásokat és felfüggesztik a kilakoltatásokat

A veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbodik a gyermek gondozására, nevelésére nyújtott – kormányrendeletben meghatározott – egészségbiztosítási és családtámogatási ellátásokra való jogosultság.

Szeged, 2018. március 28. Babák és egy anyuka a koraszülött csecsemõket és családjukat segítõ Koramentorházban Szegeden 2018. március 28-án, a hivatalos megnyitó napján. A szakemberek a házban az egyrészt a koraszülöttként világra jött gyermekek mozgás- és értelmi, érzelmi- és beszédfejlõdését támogatják, másrészt a családtámogató szolgáltatások a szülõk kompetenciaérzését növelik ebben a nem várt élethelyzetben. MTI Fotó: Rosta Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

Megjelentek a koronavírus-járvány elleni védekezéssel összefüggő, a családtámogatások meghosszabbításáról szóló rendeletek a Magyar Közlöny legfrissebb számában.

Az erre vonatkozó rendelet módosítása szerint a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbodik a gyermek gondozására, nevelésére nyújtott – kormányrendeletben meghatározott – egészségbiztosítási és családtámogatási ellátásokra való jogosultság.

A keddtől hatályos rendelkezés szerint

meghosszabbodik a jogosultság a gyermekgondozási díjra (gyed), a gyermekgondozást segítő ellátásra (gyes) és a gyermeknevelési támogatásra (gyet) a veszélyhelyzet végéig.

Megszűnhet viszont a nagyszülői gyedre jogosultság, ha a gyermek szülei visszavonják erről szóló nyilatkozatukat, valamint a gyesre jogosultság, ha a szülők írásos nyilatkozatban lemondanak róla.

A nagyszülői gyed esetében a veszélyhelyzet alatt nem kell vizsgálni, hogy a nagyszülő a gyermeket a saját háztartásában neveli, gondozza-e – olvasható a közlönyben.

A kormány felfüggesztette a végrehajtásokat és a kilakoltatásokat

A kormány felfüggesztette a végrehajtásokat és kilakoltatásokat a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet idejére. Az eljárások a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napon folytatódnak.

A Magyar Közlönyben hétfőn kihirdetett kormányrendelet szerint

a veszélyhelyzet ideje alatt nem kerülhet sor végrehajtói kézbesítésre, az iratokat postán, illetve elektronikus eszközzel, az elektronikus kapcsolattartásra vonatkozó szabályok alapján kézbesítik.

A személyes ügyfélfogadást a végrehajtó a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napig felfüggeszti, de addig is rendelkezésre áll elektronikus eszköz útján, illetve írásban a végrehajtói iroda bejáratánál elhelyezett zárt gyűjtőszekrénnyel. Egyedi végrehajtási ügyben felvilágosítás adható azonosításra, valamint a hang- és videókapcsolat folyamatos fenntartására alkalmas távközlési eszközzel.

A veszélyhelyzet megszűnéséig helyszíni eljárás, hagyományos árverés nem tartható.

Ingatlan kiürítése iránt intézkedni is csak a veszélyhelyzet megszűnése után lehet majd ismét.

Ha a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. nap november 15. és április 30. közé esik, akkor csak az április 30. utáni 15. napon lehet ezt elkezdeni.

A végrehajtó az adós lakóingatlanának árverezése, valamint a lefoglalt gépjármű forgalomból kivonása iránt is csak a veszélyhelyzet megszűnése után 15 nappal intézkedhet.

A veszélyhelyzet ideje alatt gyermek átadására és elhelyezésére vonatkozó bírósági határozat, jóváhagyott egyezség esetén sem hajtható végre intézkedés olyan helyen, amely járványügyi intézkedés hatálya alatt áll.

A végrehajtási eljárás során nem sújtható rendbírsággal az, aki a járványügyi intézkedések miatt nem tudott eleget tenni kötelezettségének.

A kormány rendelete értelmében hétfőtől szünetelnek az adóhatóság előtt folyamatban lévő végrehajtások, ugyancsak a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napig.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában