rendelkezés

2019.02.19. 10:18

Meghosszabbítják a rendkívüli állapotot a Fülöp-szigeteken

Rodrigo Duterte államfő először 2017. május 23-án hirdetett ki 60 napra rendkívüli állapotot Mindanaóra vonatkozóan a Marawi városban kitört harcok miatt.

A Fülöp-szigeteki legfelsőbb bíróság alkotmányosnak ítélte meg kedden az ország déli részére érvényes rendkívüli állapot ez év végéig terjedő, harmadik meghosszabbítását.

A testülethez négy petíciót adtak be az érintett Mindanao sziget egyes parlamenti képviselői, emberi jogi ügyvédei, lakosai, megkérdőjelezve a rendkívüli állapot és az ezzel járó rögtönítélő bíráskodás alkotmányosságát. A legfelsőbb bíróság 9-4 arányban szavazta le ezeket.

Az intézkedést a manilai parlament mindkét háza megszavazta decemberben, azzal az indoklással, hogy meg kell akadályozni az Iszlám Állammal (IÁ) szövetséges dzsihadista terrorszervezetek újbóli megerősödését a térségben.

Rodrigo Duterte államfő először 2017. május 23-án hirdetett ki 60 napra rendkívüli állapotot Mindanaóra vonatkozóan a Marawi városban kitört harcok miatt. Ezután a kongresszus az elnök kérésére az év december 31-éig meghosszabbította az intézkedést. Az indok az volt, hogy a hadseregnek több időre van szüksége a szélsőségesek legyőzésére. 2017 végén Duterte ismét hosszabbítást kért, és a törvényhozás megadta ezt tavaly december 31-éig. Majd ugyanez történt erre az évre vonatkozóan.

A Mindanaón található Marawiban 2017 májusának végén összecsapások robbantak ki, miután a hadsereg kísérletet tett az Iszlám Állam néhai délkelet-ázsiai „emírjének”, Isnilon Hapilonnak az őrizetbe vételére. Hapilont a hadsereg később, 2017 októberében megölte. A csaknem fél évig tartó harcokban a sajtóban megjelent adatok szerint több mint 1100 ember halt meg – legtöbbjük terrorista volt, de katonák és civilek is estek áldozatul -, valamint több százezren kényszerültek elhagyni otthonukat a városban és környékén. Marawit súlyos károk érték. Egy év elteltével mintegy 70 ezer ember még mindig nem térhetett haza.

A rendkívüli állapot meghosszabbítása egyes szakértők szerint sem indokolt már, és közülük többen arra is figyelmeztetnek, hogy az intézkedés alkalmas a demokratikus jogok elnyomására a májusi választások előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában