erősödik a gyanú

2019.04.24. 21:27

Meghosszabbították Haszan F. letartóztatását

A szír férfi a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezethez köthetően legalább 10 ember kivégzésében vehetett részt – közölte a Fővárosi Törvényszék.

Három hónappal meghosszabbították a Magyarországon elfogott, terrorcselekménnyel gyanúsított szír férfi, Haszan F. letartóztatását – tájékoztatta Ibolya Tibor fővárosi főügyész szerdán az MTI-t.

A Fővárosi Törvényszék közleménye szerint a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája a letartóztatást az ügyészség indítványa alapján, azzal egyezően

július 24-ig hosszabbította meg, a gyanúsított szökése, elrejtőzése, a bizonyítás megnehezítése és a bűnismétlés veszélyének kizárása érdekében.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség

terrorizmus gyanúja miatt, kitoloncolás során, március 24-én vette őrizetbe Magyarországon a szír férfit, aki három éve az Iszlám Állam nemzetközi terrorszervezet tagja, és 2016-ban kivégzésekben vett részt.

A Fővárosi Főügyészség múlt csütörtökön azt közölte: a kényszerintézkedés elrendelését követően végrehajtott nyomozási cselekmények alapján

a megalapozott gyanú tovább erősödött, ezért az ügyészség indítványt tett a gyanúsított letartóztatásának három hónappal történő meghosszabbítására.

A Fővárosi Törvényszék szerda délután az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta:

a megalapozott gyanút többek között a Terrorelhárítási Központ feljelentése, lehallgatási adatok, európai társszervektől beszerzett adatok, különleges bánásmódban részesülő feljelentő vallomása, valamint a terhelt cselekményével kapcsolatos videófelvétel támasztják alá.

Mint kifejtették: a gyanúsított szír állampolgár, Magyarországon bejelentett lakóhellyel, tartózkodási hellyel, munkahellyel és igazolt jövedelemmel nem rendelkezik.

Vele szemben korábban embercsempészés és közokirat-hamisítás miatt a Budapesti XVIII. és XIX. Kerületi Bíróság 1 év 6 hónap – 3 évre felfüggesztett – börtönbüntetést szabott ki és 3 évre kiutasította Magyarország területéről.

Tekintettel a bűncselekmények jellegére, a kiszabható büntetés mértékére, valamint a gyanúsított személyi körülményeire és arra tényre, hogy korábban már találtak nála hamis okiratot, esetében megalapozottan feltehető, hogy kényszerintézkedés nélkül a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna a hatóságok számára.

A nyomozás jelenleg még folyamatban van, a tényállás teljes körű felderítéséhez további eljárási cselekményekre van szükség. A bíróság szerint mindezeket figyelembe véve a gyanúsított szabadlábra kerülése esetén fennáll a bizonyítás megnehezítésének, meghiúsításának veszélye is.

A bíróság megállapította azt is, hogy – figyelemmel a terhelt büntetett előéletére és a terhére rótt bűncselekmény jellegéből adódóan a személyében rejlő fokozott kockázati tényezőre – „alappal kell tartani attól, hogy kényszerintézkedés hiányában a terhelt szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követne el” – írta a törvényszék, hozzátéve: a bíróság a szükségesség, arányosság és fokozatosság elvét vizsgálva megállapította, hogy a gyanúsított esetében a kényszerintézkedéssel elérni kívánt célok kizárólag a legszigorúbb kényszerintézkedés – a letartóztatás – meghosszabbításával biztosíthatók.

Ezért a Budai Központi Kerületi Bíróság július 24-ig meghosszabbította a szír férfi letartóztatását, akit az ügyészség terrorcselekmény bűntettével és más bűncselekmény elkövetésével gyanúsít.

A rendelkezésre álló adatok szerint F. H. megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2016-ban Szíriában – az Iszlám Államhoz köthetően – legalább 10 ember kivégezésében vett részt.

A szír férfit – ha bebizonyítják -

többek között előre kitervelten aljas indokból és célból, különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettével gyanúsíthatják meg.

A végzés nem végleges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában