nehézségek

2019.02.20. 14:11

Megkezdték a civilek elszállítását a kelet-szíriai Baghúzból

Az Iszlám Állam terrorszervezet fegyvereseinek utolsó szíriai zárványából civileket és a dzsihadisták családtagjait menekítik ki.

MeEgyesült Államok vezette nemzetközi terrorellenes koalíció támogatását bíró Szíriai Demokratikus Erők (SDF) szóvivője, Musztafa Bali szóvivő szerint több tucat teherautó hagyta el máris a Deir-ez-Zór tartományban található települést. A teherautókon nagyrészt asszonyokat és gyerekeket szállítanak egy Baghúztól északnyugatra lévő átmeneti táborba, ahonnan vélhetően a kurdok által ellenőrzött északkeleti részre, al-Hol menekülttáborba viszik őket.

„Különleges egységeink kimenekítik a civileket” – közölte Bali, és hozzátette, több napon át tartó próbálkozás után szerdán végre sikerült elindítani az átköltöztetést.

Az AFP francia hírügynökség továbbá idézi Bali ama kijelentését, miszerint egyelőre nem tudják, az evakuáltak közt vannak-e dzsihadisták, hozzátette azonban, hogy a megérkezésük után ezt is ki fogják vizsgálni.

Azokat a terroristákat, akik már megadták magukat, az SDF emberei hallgatják majd ki. A kurd vezetésű milíciák egyik vezetője szerint a területen maradt dzsihadisták nagy része súlyosan sebesült vagy beteg.

Az SDF erői már korábban körbezárták a terrorszervezet fegyvereseit az Iszlám Állam utolsó szíriai zárványában, ahol akkori becslések szerint az Iszlám Állam néhány száz harcosa, illetve nagyjából 2000 civil tartózkodott. A milíciák azzal vádolták a terroristákat, hogy a térségben rekedt civileket élő pajzsként használják.

Musztafa Bali, az SDF szóvivője hétfőn mintegy 500 főre becsülte a városban tartózkodó fegyveresek létszámát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában