szíria

2018.07.20. 16:49

Megkezdték a lázadók evakuálását az Izraellel határos el-Kuneitra térségéből

Az egyezség érdekében a felkelők eldönthették, hogy elfogadják a központi kormányzat uralmát, vagy családtagjaikkal a részben még szíriai ellenzéki fegyveresek uralta északnyugati Idlíbbe távozhatnak.

Megkezdték a lázadók evakuálását pénteken a délnyugat-szíriai el-Kuneitra kormányzóságnak az izraeli határhoz közeli térségéből – közölték szemtanúk és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet.

A damaszkuszi rezsim erői az orosz közvetítéssel csütörtökön létrejött megállapodás keretében átveszik az ellenőrzést el-Kuneitra kormányzóság eddig felkelők kezén lévő térségei fölött. Az egyezség érdekében a felkelők eldönthették, hogy elfogadják a központi kormányzat uralmát, vagy családtagjaikkal a részben még szíriai ellenzéki fegyveresek uralta északnyugati Idlíbbe távozhatnak. Szemtanúk beszámolói szerint a nap folyamán mintegy húsz autóbusz hagyta el az Izrael által megszállt Golán-fennsíkkal határos el-Kuneitra város térségét.

Az orosz légierő támogatását élvező szíriai kormányerők és szövetségeseik vasárnap indítottak offenzívát a lázadók uralta területek elfoglalására el-Kuneitra tartományban, néhány nappal az után, hogy megszilárdították fennhatóságukat a szomszédos Deraa tartományban.

Megfigyelők szerint ez volt a kormányerők egyik leggyorsabb hadművelete a hét éve tartó polgárháborúban, nem utolsó sorban azért, mert az Egyesült Államok, amely korábban fegyverrel látta el a dél-szíriai lázadókat, közölte, ne számítsanak Washington közbeavatkozására. Számos ellenzéki milícia ezért gyorsan kapitulált – emlékeztetett rá a Reuters.

A Bassár el-Aszad szíriai elnök ellenzékéhez tartozó fegyvereseknek mára csak egy jelentősebb térségük maradt, mégpedig a török határ közelében Szíria északnyugati részében, ami Idlíb tartománytól az Aleppótól északkeletre fekvő Dzsarábluszig terjed.

A nap folyamán ebben a régióban befejeződött egy másik evakuációs művelet. A lázadók által körülzárt Fúa és Kefraja síita települések kormánypárti lakosságáért cserébe a damaszkuszi rezsim 1500 foglyot engedett szabadon a felkelőkkel kötött megállapodás értelmében.

Az északnyugati régióban a török hadsereg is jelen van, ami megnehezítheti a damaszkuszi vezetésnek, hogy itt is kiterjessze hatalmát. Idlíb lakossága ugyanakkor felduzzadt, tekintettel arra, hogy Damaszkusz a lázadókkal kötött megbékélési megállapodások keretében lehetővé tette a kormányerők offenzívái elől menekülő civilek és lázadók evakuálását ebbe a tartományba.

Kiterjedt területek vannak még észak-keleten és keleten is, ahová Bassár el-Aszad elnök keze egyelőre még nem ért el. Ezeket a térségeket kurd vezetésű milíciák ellenőrzik, hozzávetőleg kétezer amerikai katona támogatásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában