hagyomány

2017.07.29. 22:06

Megnyílt a 192. balatonfüredi Anna-bál

Vannak szokások, amelyek idővel korszerűtlenné válnak, eltűnnek, és vannak olyanok, amik fennmaradnak. Erre példa az ország legnagyobb múltú bálja, az Anna-bál – mondta Süli János.

Balatonfüred, 2017. július 29. Fényképet készít magáról egy pár a 192. Anna-bálon a balatonfüredi Anna Grand Hotel parkjában 2017. július 29-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

Fotó: Mohai Balázs

Az Anna-bál a nemzet élő hagyományainak egyike – fogalmazott a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter szombat este Balatonfüreden a 192. Anna-bál megnyitóján. Arról is beszélt: Balatonfüred és Paks közt szoros a kötelék. Az atomerőműben dolgozók 1984 óta üdülhetnek a Balaton-parti városban, a két település pedig idén együttműködési megállapodást is kötött egymással.

A köszöntők után Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság korábbi elnöke vehette át a Balatonfüred fejlesztésében és népszerűsítésében végzett kiemelkedő teljesítményért odaítélt Kiss Ernő-díjat Bóka Istvántól.

Ebben az évben is a hagyományok szerint a résztvevők közül a közönség szavazza meg a legszebb tizenöt lányt az est folyamán, majd a szűkített mezőnyből szakmai zsűri választja ki a bál szépét és udvarhölgyeit. Ők vasárnap délelőtt a Kisfaludy Színpadon mutatkoznak be a közönségnek, majd lovas huszárok kíséretében sétakocsikázásra indulnak a városban. Az eseményen a szilvásváradi, a mezőhegyesi és a bábolnai állami ménesbirtok, valamint idén először a Nemzeti Lovas Díszegység is részt vesz.

A bál királynője Royal Garden-mintával ellátott herendi porcelán díszserleget kap – ilyen mintájú nászajándékot küldött Magyarország Vilmos brit herceg esküvőjére. Az első udvarhölgy Rotschild-mintára épülő, madaras mintázatú, a második udvarhölgy pedig türkiz-platina Apponyi-mintás vázát kap.

Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Szentgyörgyi Horváth Fülöp János balatonfüredi fogadójában a házigazda leánya tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernő huszárkapitánnyal, az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok vértanújával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában