Ország-világ

2020.07.14. 15:11

Megszavazta az Országgyűlés az uniós gazdasági csomagról szóló határozatot

A dokumentum lényege, hogy Magyarországnak nincs szüksége a hitelre, hanem csak a járvány ellen rosszul védekező országoknak, azonban a hitel terheit közösen kell viselnie az uniós országoknak, és közösen kell azt vissza is fizetniük. A kormány álláspontja egyértelmű: más nem mondhatja meg, hogyan és mire költsük el ezt a pénzt, valamint politikamentes elosztásra van szükség. Magyarország a gazdaság újraindítására, a munkahelyteremtésre és a növekedésre akarja költeni ezt a pénzt.

Budapest, 2020. július 14. Kövér László, az Országgyûlés elnöke a koronavírus gazdasági hatásaival kapcsolatos európai uniós gazdasági intézkedésekrõl szóló kormánypárti javaslatot ismerteti az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. július 14-én. A házelnök kijelentette, hogy az Országgyûlés nem fog az Európai Unió helyreállítási csomagjához kötött semmilyen politikai feltételt elfogadni. MTI/Kovács Attila

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Az Országgyűlés kedden a kormánypártok javaslatára határozatban szabott feltételeket a kormánynak ahhoz, miként támogathatja az Európai Unió (EU) koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítését célzó hitelfelvételét.

A határozati javaslatot az Országgyűlés 128 igen, 16 nem és 1 tartózkodás mellett elfogadta – írja az Origo.

A támogatási feltételeik között szerepel, hogy

  • a szegényebb országok nem kaphatnak kevesebb forrást, mint a gazdagok;
  • a pénzt kizárólag a gazdaság újraindítására, a gazdasági növekedés beindítására, a munkahelyek védelmére és új munkahelyek teremtésére lehet fordítani;
  • a forrás nem köthető össze olyan politikai és ideológiai feltételekkel, mint a jogállamiság, illetve a bevándorlás kérdésének a megítélése.
  • A parlament kikötötte azt is, hogy a folyamatban lévő, úgynevezett 7-es cikk szerinti eljárásokat a hitelfelvétel elfogadása előtt le kell zárni,

    politikai pártok és „politikai tevékenységet végző, civilnek álcázott szervezetek” uniós forrásból nem támogathatók; a források politikai és ideológiai feltételekhez kötése pedig elfogadhatatlan a jogállamiság címszó alatt.

    Utóbbira Varga Judit igazságügyi miniszter is felhívta a figyelmet Facebook-oldalán, hozzátéve: a kormány a német elnökség alatt a héten kezdődő politikai szintű tárgyalásokon képviselendő magyar állásponthoz ma, a lehető legerősebb felhatalmazást kapta az Országgyűléstől.

    Címkék#EU

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában