Tudomány

2017.07.12. 18:23

Megtalálták a valaha észlelt legapróbb csillagot

Csak egy kicsivel nagyobb, mint a Szaturnusz.

Az EBLM J0555-57Ab jelű égitestre brit csillagászok bukkantak.

A csillag a Földtől 600 fényévnyi távolságra van és csak egy kicsivel nagyobb, mint a Szaturnusz – közölték a Cambridge-i Egyetem kutatói. Ennél sokkal kisebb nem is lehetne egy csillag – írták a szakértők az Astronomy & Astrophysics című tudományos lapban.

„Ez a csillag kisebb és valószínűleg hidegebb is, mint az eddig azonosított gigantikus gáz exobolygók (Naprendszeren kívüli bolygók). Az EBLM J0555-57Ab gravitációs ereje ugyanakkor mintegy 300-szor erősebb, mint a Földé” – mondta Alexander Boetticher kutató.

A minicsillag egy kettős csillagrendszerbe tartozik. Akkor fedezték fel, amikor időszakosan elhaladt nagyobbik kísérője előtt és enyhén csökkentette annak fényét.

A szakértők ebből számították ki az égitest paramétereit. A kis csillag tömege egyébként ugyanakkora, mint a 40 fényévnyi távolságra lévő Trappist-1A törpecsillagé, melynek átmérője ugyanakkor 30 százalékkal nagyobb.

Címkék#felfedezés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában