Felújítás

2017.07.28. 06:48

Megtámasztották az egri minaretet

Az egri minareten május vége óta restaurációs munkákat végeznek, ezért volt szükség a torony megtámasztására.

Eger, 2017. július 27. A felújítás alatt álló, ideiglenes acélszerkezettel megtámasztott egri minaret 2017. július 27-én. A mûemlékvédelem alatt álló épület két ütemben, hatvanhétmillió forintból újul meg, megerõsítik az alapját, valamint néhány, a törzset borító követ is kicserélnek. A minaret a felújítás alatt nem látogatható. MTI Fotó: Komka Péter

A hajdani Oszmán Birodalom legészakibb, hazánk legmagasabb és egyben legépebben fennmaradt minaretjét utoljára a 60-as, 70-es években újították fel, állapota pedig mostanra megkövetelte az alaposabb felújítást. Az épület két ütemben újul meg, elsőként az alap megerősítése történik – itt tart jelenleg a folyamat – ezt követően pedig a borítókövek cseréje következik majd. A két ütem 67 millió forintból valósul meg, és ha a források megengedik, egy további harmadik ütemet is tervez a fenntartó.

Fotó: MTI / Komka Péter

A most látható látványos állványzatra tehát a minaret alapjának megerősítése miatt volt szükség, amíg ugyanis odalent zajlanak a munkálatok, az acélszerkezet biztosítja majd a 40 méter magas műemlék stabilitását.

(Borítókép: MTI / Komka Péter)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában