Ország-világ

2020.10.19. 10:02

Milkovics Pál: teljesíthetetlen Karácsonyék elvárása

Számos pontot kell még tisztázni a Karácsony Gergely-féle városvezetés ingyenes lapokat érintő előterjesztése kapcsán, amelyről maga a főpolgármester is ellentmondásosan nyilatkozott Milkovics Pál szerint.

A Pesti Hírlap tulajdonosa a Médiapiacnak hangsúlyozta: precedens nélküli és teljesíthetetlen, hogy egy napilap minden számából úgy követeljen magának négy oldalt egy külső szereplő, hogy a főszerkesztőnek még beleszólása se legyen az elhelyezett tartalomba.

Milkovics Pál, a Pesti Hírlap tulajdonosa azt gondolja, hogy bizonyosan csak

valamiféle félreértés lehet a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat által október elején elfogadott, az ingyenes lapokat érintő előterjesztés.

Utóbbi kimondja, hogy a főváros tulajdonában álló közterületeken csak akkor adható közterület-használati hozzájárulás az ingyenes sajtótermékek osztogatásához, ha az adott termék tulajdonosa az egyes lapszámokban legalább négy oldalt ingyenesen biztosít a főváros számára, amelyeken utóbbi tartalomban és formában a saját maga által meghatározott „közérdekű” anyagokat közölhet. A rendelet szerint az újság főszerkesztője nem szólhat bele, hogy milyen tartalom kerül a négy kolumnára.

„Értelmezésre szorul ez az önkormányzati rendelet, ugyanis a benne foglaltak alapján teljesen ellehetetlenítené a Pesti Hírlapot. Ezért jogászok segítségét kértük, hogy értelmezzék a Fővárosi Önkormányzattal az előterjesztés tartalmát és célkitűzéseit. Kollégáim megkezdték az egyeztetéseket”

– jelentette ki a Médiapiacnak Milkovics Pál. Mint rámutatott, a főváros vezetése is ellentmondásosan nyilatkozott a módosításról, hiszen míg arról is lehetett hallani, hogy egységesen vonatkoznának minden terjesztőre a rendeletben foglaltak, ám Karácsony a hvg.hu-nak adott interjúban már arról beszélt, hogy a laptulajdonosokkal külön-külön kötnének megállapodást.

„Abból a szempontból is precedens nélküli a főváros elvárása, hogy négy oldalt kérnek az ingyenes lapok minden egyes számából, amibe magának a főszerkesztőnek sem lehet beleszólása.

Elképzelhetetlen, hogy bárhol Európában hasonló igényeket támasszanak például a több nagyvárosban is megjelenő Metro újsággal kapcsolatban.

A Pesti Hírlap 12 oldalából 4 elvétele 33 százalékos tartalomveszteséget jelentene, a lap 16 oldalra bővítése pedig olyan áremelkedést jelentene, amit nem tudnánk kigazdálkodni napi megjelenés mellett. Ráadásul a mi lapunk berliner formátumú, a Metropol – amelyet szintén érintene a módosítás – pedig fél berliner formátumú, tehát

a Pesti Hírlapban például dupla annyi tartalmat jelentene az a négyoldalnyi terjedelem”

– fejtette ki Milkovics Pál. Hozzátette: jelenleg is milliós összegeket fizetnek a fővárosnak azért, hogy a közterületeken osztogathassák az ingyenes lapot, úgy, hogy éppen csak túl tudták élni a járvány okozta sokkot.

A médiatulajdonos reagált Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke álláspontjára is. Utóbbi a lap kérdésére korábban úgy vélte, hogy „nem kötelező” közterületen lapot terjeszteni, s mivel ez például a közösségi közlekedés helyszínein rendkívül nagy versenyelőnyt jelent a nagy forgalom miatt, a terület fenntartója jogosult arra, hogy a sajtótermékek bizonyos felületeit a saját tartalmai számára követelje. Milkovics ennek kapcsán azt hangsúlyozta,

bízik benne, hogy a piac, illetve az olvasók dönthetik majd el, hogy érdemes-e egy lapnak megjelennie, nem pedig az önkormányzat, vagy egy szakmai szervezet.

Azzal összefüggésben, hogy Hargitai úgy vélte, a négyoldalnyi „közérdekű információt” a főváros a közlekedést érintő híradásokkal is kitölthetné napi szinten, Milkovics Pál arra mutatott rá, hogy szeretné, ha a lap főszerkesztője dönthetné el, mi az, ami közérdekű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában