Ásó, kapa, konyhakert

2017.09.30. 08:55

Minden eddiginél többen versenyeztek a legszebb konyhakert címért

Idén több mint 2300 kertet műveltek meg a résztvevők.

Minden eddiginél több, 366 településen 2351 kertet műveltek meg az idén a Magyarország legszebb konyhakertje vetélkedőn, és a versengés keretében több mint 16 ezren járultak hozzá kétkezi munkájukkal a minél szebb összkép kialakításához – mondta el Kovács Szilvia, a program ötletgazdája és főszervezője az MTI-nek.

Tájékoztatása szerint összesen 5 országból érkezett kertnevezés, így a határainkon túlról Romániából, Szerbiából, az Egyesült Királyságból és az USA-ból is. Közülük 96 településről 240 kertet jelöltek országos díjra a települési zsűrik, és az országos bírálók 7 kategóriában összesen 72 Magyarország legszebb konyhakertje országos díjat osztottak ki. A nyertesek elismerésül egy kisplasztikát, a karcagi Győrfi Sándor Munkácsy-díjas szobrász művét kapták jutalmul.

Kovács Szilvia kitért arra is, hogy a 2017-es vetélkedőt „Hasznos rovarokat a kertbe” mottóval hirdették meg, hogy minél több rovarbarát kert kialakítására ösztönözzék a nevezőket. A főszervező elmondta: „A legszebb konyhakertek” program 2012-ben Karcagról indult mindössze 22 nevezéssel. 2013-tól országossá bővült, akkor 60 településről 939 nevezés érkezett, a kertművelők száma pedig még nem érte el a kétezret. Így öt év alatt a települések száma meghatszorozódott, a kertnevezések közel két és félszeresére nőttek, míg a kertművelők „serege” nyolcszorosára szaporodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában