Rákóczi Szövetség

2021.07.05. 16:23

Mindig a magyar identitást erősítő tematikával zajlanak a táborok

A Rákóczi Szövetség táborai évente változó, de mindig a magyar identitást erősítő tematikával zajlanak – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hétfőn Baján.

Baja, 2021. július 5. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs államtitkára beszédet mond a Rákóczi Szövetség határon túli általános iskolás gyerekeknek szervezett bajai anyanyelvi táborában, a Szent László Általános Mûvelõdési Központban 2021. július 5-én. Baján huszadik alkalommal rendeznek találkozót a szórványból érkezett gyerekeknek, ezúttal a magyar mondák kerülnek középpontba, az õstörténettõl egészen II. Rákóczi Ferenc koráig. MTI/Kiss Dániel

Forrás: MTI

Fotó: Kiss Dániel

Potápi Árpád János az idei bajai táborba ellátogatva közölte: ahogy a táborok országszerte, úgy a Rákóczi Szövetség táborai is megnyitották kapuikat.

Emlékeztetett: Baján huszadik alkalommal rendeznek találkozót a szórványból érkezett gyerekeknek,

ezúttal a magyar mondák kerülnek középpontba, az őstörténettől egészen II. Rákóczi Ferenc koráig.

Az államtitkár fontosnak nevezte, hogy a határon túli településeken élő magyar családok is érezzék, „az anyaország foglalkozik velük”, és a táborok révén új élményekkel, ismeretekkel gazdagodjanak. Potápi Árpád János hangsúlyozta:

„a magyarságtudat kialakulása ugyanis nemcsak a származáson múlik, hanem a kulturális nevelésen, a használt nyelven, de legfőképpen az identitáson”.

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára, egyben a bajai tábor szervezője kiemelte: az első találkozót még akkor tartották meg, amikor a Rákóczi Szövetség létrehozta a Kárpát-medencében azt a helyi szervezet- és programhálózatot, amely már nemcsak a Felvidék, hanem Kárpátalja, Erdély és a Délvidék irányába is megnyitotta tevékenységét.

Elmondta, szervezőtársaival Nyugat-Bácska tíz települését, az ott működő általános iskolák magyar nyelvű harmadik és negyedik osztályainak tanulóit célozták meg.

Az államtitkár kiemelte: a találkozók feladata évről évre, hogy – összehozva a Nyugat-Bácska magyar gyermekeit –

a fiatalok megismerjék egymást és kapcsolatokat alakítsanak ki.

– Egy nemzet vagyunk, ami Európában egyedülálló módon hét utódállamban éli a mindennapjait, de nagyon fontos, hogy a határokon átívelő közös gondolkodás, illetve világlátás, a közös kultúra megjelenjen és meg tudjon erősödni a szórványtelepüléseken élők körében is – fogalmazott.

A Rákóczi Szövetség 16 nyári tematikus táborába ötezer diákot és tanárt vár.

A találkozóknak a sátoraljaújhelyi Rákóczi Tábor és Rendezvényközpont biztosít helyszínt, továbbá a bajai anyanyelvi tábor mellett Székesfehérváron színjátszó-, Orfűn, Nyékládházán pedig vitorlástáborok várják a fiatalokat.

A szövetség minden korosztályra gondol, hiszen az általános iskolás és középiskolás gyerekek mellett augusztus utolsó hetében a főiskolások és egyetemisták találkoznak, hogy a fiatalokat érintő kérdésekről közösen gondolkodhassanak – közölték.

Borítókép: Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Rákóczi Szövetség határon túli általános iskolás gyerekeknek szervezett bajai anyanyelvi táborában Baján

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában