Egészségügy

2021.05.18. 07:16

Miniszteri biztos: szó sem volt kórházbezárásokról

Az Egészségügyi Szakmai Kollégium tagjainak címzett körlevélben szó sem volt kórházbezárásokról, a dokumentum erre vonatkozóan semmilyen utalást nem tartalmazott – hangsúlyozta a Magyar Nemzet megkeresésére Kollár Lajos. Kásler Miklós főtanácsadója megerősítette: az egészségügyi rendszer átalakításának hosszú távú tervéhez kért szakmai vélemények a magyar egészségügy jobbá tételét szolgálják.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

– A kórházbezárásokról szóló hírek nekünk meglehetősen értelmezhetetlenek, hiszen az általam kiküldött körlevél erre vonatkozóan semmilyen utalást nem tartalmazott – így reagált a Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő Facebook-bejegyzése nyomán megjelenő sajtóhírekre Kollár Lajos miniszteri biztos, amelyek azt igyekeztek bebizonyítani, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kórház- és rendelőbezárásokat készít elő Magyarországon – írja a Magyar Nemzet.

Kásler Miklós szakmai tanácsadó testületének elnöke hangsúlyozta:

– Eddig minden energiánkat lekötötte a koronavírus, de most, hogy a járvány visszahúzódóban van, újra elkezdünk foglalkozni azokkal a szükségszerű lépésekkel, amelyek a magyar egészségügy jobbá tételét szolgálják.

Ennek előzménye – folytatta –, hogy még 2019-ben, a koronavírus-járvány előtt elindítottunk egy programot az egészségügy állapotának a felmérésére. Ennek részeként elkészült az öt nemzeti népegészségügyi program, amely jelentős részét lefedte a szakmának, hiszen a kardiovaszkuláris, az onkológiai, a mozgásszervi, a mentálhigiénés, valamint a gyermekeknek rendkívül fontos gyermekegészségügyi program szerepelt, a pandémia pedig rávilágított arra, hogy ezek mellett szükséges a nemzeti infektológiai programot is elkészíteni – magyarázta Kollár Lajos, megerősítve: a baloldali sajtó által félremagyarázott körlevélben is csupán a szakemberek véleményét szeretnék kikérni az egészségügyi intézmények kapacitásáról.

A miniszteri biztos a szakmai kollégiumról megfogalmazott kritikákra rea­gálva kifejtette: a Egészségügyi Szakmai Kollégiumot szigorú rendezési elvek alapján állították össze, amelyben az egyetemek, az országos intézetek, a megyei nagy kórházak, valamint számos kis kórház is képviselteti magát. Véleménye szerint az előző kollégium nem volt elég gyors és operatív, a jelenlegi szakmai kollégium viszont egy elnökkel, egy titkárral és három taggal kiválóan működik, a kollégák pedig sokszor lehetetlennek tűnő határidőkön belül is értékes anyagokat bocsátanak rendelkezésre. A professzor végül leszögezte:

amióta az Egészségügyi Szakmai Kollégium megkezdte a működését, több száz levél született, tehát a szervezet tagjaival folyamatos egyeztetés zajlik, ezért is érthetetlen, hogy miért ez a levél került a támadások kereszttüzébe.

Az ellenzéki sajtóban terjedő híreket az Emberi Erőforrások Minisztériu­ma is cáfolta. Hangsúlyozták, újabb szándékos rágalmazás és félremagyarázás történt a baloldal részéről, hiszen semmilyen kórházat nem akarnak és nem is fognak bezárni, hiszen ez a lépés a Gyurcsány-kormány programja volt. A szaktárca közleménye továbbá felhívta a figyelmet, hogy Kunetz Zsombornak mint egészségügyben jártas elemzőnek pontosan tisztában kell lennie azzal, hogy a minisztérium szokásos évi körlevelében mindig megkérdezi az egészségügyi vezetőket, hogy a lakosság aktuális egészségügyi helyzetében milyen ellátásra van szükség minőségileg és mennyiségileg egyaránt, ez viszont soha nem eredményezett kórházbezárást és most sem fog. Megjegyezték,

az Emmi a Gyurcsány-kormánnyal ellentétben az egészségügyi dolgozókkal történő együttműködésben gondolkodik,

hogy az intézmények bevonásával a betegek a lehető legjobb egészségügyi ellátásban részesüljenek.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában