Lengyel migránsválság

2021.11.23. 10:48

Minszk újabb két csoport migráns hazaküldéséről számolt be

A fehérorosz-lengyel határon tartózkodó migránsok nem nyújtottak be menedékkérelmet a fehérorosz hatóságokhoz, újabb két csoportjuk döntött a hazatérés mellett – jelentette ki kedden újságíróknak Aljakszej Begun, a belügyminisztérium állampolgársági és migrációs osztályának vezetője.

Közlése szerint az illegális bevándorlók egy 118 tagú csoportja november 22-én elhagyta Fehéroroszországot, egy másik csoport pedig kedden indul a minszki repülőtérről.

Begun az mondta, hogy a hétfőn távozott csoportnak a belügyminisztérium és a határőrség segített a dokumentumok feldolgozásában és az államhatár átlépésében. Hozzátette, hogy már a minszki nemzetközi repülőtéren tartózkodik a külföldi állampolgárok másik csoportja is, amely már átment az összes vám- és határeljáráson. A csoport tagjai hamarosan visszatérnek az állampolgárságuk szerinti hazájukba.

Több mint négyszáz iraki migráns múlt csütörtökön már visszatért hazájába csütörtökön, miután heteket töltött sátrakban a lengyel-fehérorosz határon.

A belügyi vezető szólt arról is, hogy a fehérorosz hatóságok a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) képviselőivel együttműködve dolgoznak a lengyel határon kialakult migrációs válság megoldásán.

A szervezetek Fehéroroszországban tartózkodó képviselői találkozókat tartanak a fehérorosz államigazgatás köztársasági szerveivel, közös lépéseket dolgoznak ki a fehérorosz-lengyel határon kialakult migrációs válság rendezésére - fejtette ki a fehérorosz belügyminisztérium főosztályvezetője.

A Fehéroroszországgal szomszédos európai uniós tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük Irakból. Az Európai Unió azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy az ő rendszere szervezte a migránsok szállítását a határra, megtorlásul a Minszk ellen elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért. Minszk ezt tagadja.

Peter Stano, az Európai Bizottság illetékes szóvivője hétfőn Brüsszelben közölte: a Bizottság a "mesterségesen gerjesztett krízissel" kapcsolatban a párbeszéd fenntartását szorgalmazza Minszkkel és a Fehéroroszországban rekedt migránsok hazaszállításának lehetőségeit keresi az ENSZ, valamint Fehéroroszország illetékeseivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában