felsőoktatás

2021.01.18. 10:12

Mocsai Lajos: a legfontosabb feladat a bolognai rendszer revíziója

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) egyik legfontosabb feladata jelenleg a bolognai egyezmény revíziója – jelentette ki a Magyar Hírlapnak adott, hétfőn megjelent interjúban Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora, akit nyáron az MRK társelnökévé választottak.

Hozzátette: ez a munka a teljes képzési spektrumot érinti.

Szó van például a többciklusú képzés jogszabályi követelményeinek teljesíthetőségéről, a felsőoktatási szakképzések helyzetéről, a szakképzés áttagolásának hatásairól, a felnőttképzés fejlesztésének lehetőségeiről vagy a különböző képzési szintek közötti átjárhatóságról.

Mocsai Lajos az interjúban a konferencia további feladatának nevezte a képzési és kimeneteli követelmények felülvizsgálatát. Kijelentette: „Nagyon fontos a tanulmányi eredményesség javítása, a tartós életpálya-sikeresség megalapozása, az indirekt módon a munkaerőpiacról levezetett igények feltárása és az azokhoz való alkalmazkodás”. Mint mondta, javítani kell a tanulók támogatását, segíteni a tájékozódásukat, tanulási élményt és motivációs bázist adni, továbbá biztosítani a szakok közötti átjárhatóságot.

A Magyar Rektori Konferencia foglalkozott az új felsőoktatási modell tapasztalataival is – mondta el a társelnök. Ez nyolc, korábban állami fenntartású felsőoktatási intézményt jelent, amelyek alapítványi fenntartású intézménnyé alakultak át. Mint fogalmazott, alapvető célkitűzésük a törvényesség és a szabálykövető magatartás mellett az egyetemek tudásának, képzési színvonalának, autonómiájának fenntartásával folyó módszerek vizsgálata volt.

Mocsai Lajos beszámolt arról is, hogy

a rektori konferencia javaslatot tett a felsőoktatásban dolgozó oktatók bérrendezésére.

Leszögezte: „folyamatos tárgyalás zajlik, de jelenleg, ilyen háborús körülmények között, amit a világjárvány okoz, kicsit türelmesnek kell lennünk, azonban a kérdést folyamatosan napirenden tartja az MRK”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában