mélyponton

2019.03.14. 08:45

Nem engedik el azt a nőt, akit Kim Dzsong Un féltestvérének megölésével vádolnak

Elutasította a malajziai ügyészség az észak-koreai vezető féltestvére, Kim Dzsong Nam ellen két éve Kuala Lumpurban elkövetett mérgezéses merénylet ügyében őrizetben tartott vietnami nő szabadon bocsátási kérelmét – jelentették malajziai bírósági források csütörtökön.

Mohamad Iskandar Ahmad főügyész megerősítette, hogy tovább folyik az eljárás a 30 éves Doan Thi Huong ellen. A nő egyik ügyvédje, Hisyam Teh Poh Teik újságíróknak azt mondta, a döntés lesújtotta őket, „nem vet jó fényt a maláj igazságszolgáltatásra”.

A vietnami kormány előző nap felszólította Kuala Lumpurt: igazságos ítéletet hozzon Huong ügyében, és engedje szabadon.

A bíróság Huong legközelebbi meghallgatását április 1-jére tűzte ki, az indoklás szerint azért, hogy addig orvosi kezelést kaphasson.

Az ügyészség hétfőn vonta vissza a gyilkosság vádját a másik gyanúsított, az indonéziai Siti Aisyah esetében. Siti Aisyah azóta már hazatért Indonéziába.

A két nő korábban azt állította, úgy tudták, hogy ártalmatlan, rejtett kamerás televíziós játék felvételén vesznek részt, nem állt szándékukban megölni Kim Dzsong Namot. Ők maradtak a gyilkosság egyedüli gyanúsítottjai, miután az ügy négy észak-koreai gyanúsítottja nem sokkal Kim Dzsong Nam megölése után elhagyta Malajziát.

Feltételezések szerint a gyilkosságra a phenjani vezetés adhatott utasítást. Az ügy miatt mélypontra süllyedtek Malajzia és Észak-Korea diplomáciai kapcsolatai. A malajziai hatóságok az ügyben csak a két nő ellen indítottak eljárást, de dél-koreai és amerikai tisztségviselők szerint ők csak eszközül szolgáltak a gyilkossághoz, amelyet észak-koreai ügynökök szerveztek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában