Névcsere

2018.04.12. 19:07

Nem neveznek többet hurrikánt Harvey-nek, Irmának, Mariának és Nate-enk

Akkor döntenek a törlés mellett, ha a nevet viselő ciklon olyan pusztító volt, hogy tapintatlanság lenne a neve jövőbeli használata.

Kihúzták a hurrikánnevek listájáról a Harvey-t, az Irmát, a Mariát és a Nate-t, mivel így hívták a tavaly sok áldozatot követelő trópusi viharokat.

Az amerikai óceán- és légkörkutató intézet (NOAA) csütörtökön jelentette be, hogy a négy törölt név helyett újakat vettek fel a listára, ezek a Harold, az Idalia, a Margot és a Nigel. A neveket a 2023-as hurrikánszezonban használják először.

Eddig 86-ot húztak ki az atlanti-óceáni hurrikánoknak adhat nevek listájáról 1954 óta. Akkor döntenek a törlés mellett, ha a nevet viselő ciklon olyan pusztító volt, hogy tapintatlanság lenne a neve jövőbeli használata.

A Harvey hurrikán augusztus 25-én csapott le Texasra, legalább 68 halálos áldozata volt. Az Irma tombolása közvetlenül 44, közvetve 85 ember halálát okozta a karibi térségben és Floridában.

A Maria hurrikánnak Dominikán 31, Puerto Ricóban 65 ember esett áldozatául. A Nate ciklon okozta esőzések és áradások Közép-Amerikában 45 ember halálával jártak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában