megbékélés

2019.07.17. 13:15

Németh Zsolt: Tusványossal sikerült egyedi műfajt létrehoznunk

Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szerint több dolog köti össze a magyarokat és a románokat, mint amennyi elválasztja.

Az idén harmincéves Bálványosi Nyári Szabadegyetem üzenete szerinte arról szól, hogy büszkék vagyunk arra, hogy betöltöttük a harmincadik évet, és sikerült egyedi műfajt létrehoznunk – mondta a Mandinernek adott interjújában a politikus.

Egyedi, mert – mint mondja –, ötvözi a nyári szabadegyetem műfaját és a fesztivált. Ez a fajta ötvözet később sok követőre talált a Kárpát-medencében, szerinte ezt jelzi a mottó első síkon. A másik vonatkozás pedig visszautal ennek a mondatnak a politikai konnotációira: a polgári körök „egy a tábor, egy a zászló” címmel indultak el, és a nemzeti összefogást, a nemzeti összetartozás tudatát célozták meg. Ha van valami, ami az elmúlt harminc esztendőben általánosan elfogadott politikai célkitűzéssé vált, akkor az a nemzeti összetartozás politikája – véli Németh Zsolt.

Románia csak „fél szívvel” vesz részt Közép-Európában

„Tehát egy a nemzet. Ez is benne rejlik az egy a tábor mondatban, ezt pedig becsüljük meg, mert ebben vannak olyan értékek, amelyek az egész magyar nemzetet – pártpolitikai hovatartozás nélkül – összekapcsolják” – jelentette ki.

A magyar-román viszony Németh Zsolt szerint az egyik legnehezebb kétoldalú viszonya hazánknak. Ugyanakkor

Magyarország eldöntötte, hogy Közép-Európát akar építeni, hiszen sokkal több dolog van, ami összekapcsol bennünket, mint ami elválasztana.

Szerinte Románia némileg hezitál, hogy részt vegyen-e ebben a közép-európai együttműködésben. „Mi építjük a V4-et, itt a Három Tenger Kezdeményezés, a Bukaresti Kilencek együttműködése. Ezek mind nagyon fontos térségi együttműködések, de Románia mintha csak fél szívvel venne részt ezekben” – magyarázza.

Súlyos konfliktusok terhelik az együttműködést

Szerinte a kétoldalú kapcsolatok különösen az elmúlt hetekben váltak nagyon labilissá, hiszen „felerősödtek azok az erők, akik megosztottságot, etnikai békétlenséget szítanak Romániában”. Ezek közül a politikus szerint egyértelműen az úzvölgyi incidens volt a legbrutálisabb, amikor erőszakkal hatoltak be az Osztrák-Magyar Monarchia katonáinak temetőjébe.

„Úzvölgyében a csőcselék rendkívül súlyos politikai indítékból követett el kegyeletsértést, mindezt a román hatalomnak egyáltalán nem hallgatólagos támogatásával. Ezek az incidensek nagyon aggasztóak, és azt jelzik, hogy harminc év után is súlyos problémákkal terhelt a magyar-román viszony. Nekünk mégis meggyőződésünk az, hogy a román viszonylatra is áll: sokkal több a közös érdek, ami összeköt minket, mint ami szétválasztana”

- jelentette ki.

Az úzvölgyi konfliktus vonatkozásában Németh Zsolt úgy véli, nagyon fontos a kérdést a minden szempontból tisztázni. „Ezért az a párbeszéd, ami megindult a honvédelmi minisztériumok, illetve a hadi sírgondozással megbízott országos hatáskörű szervek között, az mindenféleképpen egy olyan folyamat, amelyet életben kívánunk tartani” – vélekedett.

A Tusványosi Szenátus társelnöke szerint „a négy harmincas téma” mindenképpen felmerülhet Orbán Viktor idei, tusványosi beszédében is.

„A harmincéves rendezvény, amelyen ő maga minden alkalommal részt vett, a harmincéves rendszerváltozás, amelynek ő máig aktív szereplője Tőkés Lászlóval együtt, akivel közösen fognak ismét beszélni a nagyszínpadon. De ott van a harmincéves közép-európai együttműködés, amelyben Romániára is számítunk, és a harmincéves európai újraegyesülési folyamat, amelyben nagyon karakteres magyar elvárásokat támasztunk” – mondta.

Németh Zsolt bízik abban is, hogy a Tusványoson rendezett, magyarországi pártok közötti párbeszéd következtében a külhoni magyarok kérdése egyre inkább közös nevezővé tud válni. „A kettős állampolgárság, a népszavazás, az alapszerződések kérdései, mind-mind megosztó kérdésként voltak jelen a múltban.

A szervezők részéről azon vagyunk, hogy egy pozitív verseny induljon meg ezen a területen, hogy hogyan lehet ezt a fajta magyar megosztottságot minél sikeresebben meghaladni. Legyen ebben egy nemes verseny, egy pozitív verseny. Ez nagyon fontos előfeltétele annak, hogy eredményesen sikerüljön nemzetpolitikát folytatni ma Magyarországon”

– mondta Németh Zsolt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában