Ország-világ

2021.05.03. 06:26

Nőtt a Fidesz–KDNP előnye

A Nézőpont Intézet múlt heti, országosan reprezentatív közvélemény-kutatása szerint a teljes felnőtt népességen belül hat százalékpontra nőtt a kormánypárt (40 százalék) előnye a baloldallal (34 százalék) szemben. Az átrendeződés az oltások sikerével magyarázható: a védekezést irányító miniszterelnök munkájával a magyarok 58 százaléka elégedett.

Tízből hat felnőtt magyar (58 százalék) elégedett a miniszterelnök munkájával, s csak minden harmadik (35 százalék) kritikus vele. Ehhez hasonlóan magas elégedettségi mutatószám a koronavírus elleni védekezés hosszú esztendeje után kevés európai országban fordul elő – írja a Magyar Nemzet. A 2021 tavaszán megugró oltási hajlandóság, a vakcinabeszerzés sikere és az átoltottság európai csúcsa magyarázhatja a magas mutatószámot. Az Orbán Viktor munkájával való elégedettség a járvány előtti adathoz viszonyítva még növekedett is (4 százalékponttal), igaz, a tavaly tavaszi kimagasló érték (72 százalék) aligha ismételhető meg.

A kormányfő munkájának társadalmi elismerése rossz hír a kormányellenesség növekedésében reménykedő baloldal számára.

A múlt héten készült közvélemény-kutatás a baloldali lista gyengülését regisztrálta a kormánypárttal szemben: a Fidesz a felnőtt népesség 40, míg a baloldal csak 34 százalékát tudta megszólítani. Márciushoz képest a kormánypárt támogatottsága két százalékponttal emelkedett (a januári adathoz hasonló értékre), míg a baloldal három százalékpontot veszített. A baloldal a közös indulás deklarálása óta még nem volt ilyen gyenge, amely az oltások sikere ellenére kialakult oltásellenes imázzsal magyarázható.

A választásokat az aktív választók döntik el, így a teljes népesség mellett ebben a körben is fontos vizsgálni a pártpreferenciát.

2022-ben két nagy pártlista versenyére lehet számítani, amelyben jelenleg 51 százalékkal egyértelműen vezet a Fidesz.

A baloldali közös lista „most vasárnap” 43 százalékot kapna, de az aktív választók további hat százaléka is elégedetlen a kormány munkájával. Közülük a Kétfarkú Kutya Párt (három százalék) és a Mi Hazánk (három százalék) szavazói azonosíthatók be.

Módszertan

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2021. április 27–28. között, ezer fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. Ezerfős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,16 százalék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában