álláspont

2020.12.10. 16:37

Novák Katalin: a járvány utáni gazdasági helyreállítás mellett elengedhetetlen a családok támogatása

Az Európa jövője és a családpolitika címet viselő rendezvényen a miniszter kifejtette: Magyarországon a válság utáni újjáépítés nem von el pénzt a családoktól, és nem is hozza a fiatalokat olyan helyzetbe, hogy le kelljen mondaniuk a gyermekvállalásról.

Budapest, 2020. november 5. Novák Katalin családokért felelõs tárca nélküli miniszter expozét tart az otthonteremtési akcióterv bevezetéséhez szükséges törvénymódosítások vitájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. november 5-én. MTI/Bruzák Noémi

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

A koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítás mellett elengedhetetlen a családok támogatása – hangsúlyozta Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a Katolikus Családok Európai Szövetsége nevű brüsszeli civil szervezet által csütörtökön megrendezésre került videokonferencián.

Az Európa jövője és a családpolitika címet viselő rendezvényen a miniszter kifejtette: Magyarországon a válság utáni újjáépítés nem von el pénzt a családoktól, és nem is hozza a fiatalokat olyan helyzetbe, hogy le kelljen mondaniuk a gyermekvállalásról. Példaként hozta fel, a következő évtől életbe lépő otthonteremtési programot, amely további olyan kedvezményekben részesíti a gyermeket nevelőket vagy gyermekvállalást tervezőket, mint például az áfacsökkentés, az áfamentesség, az otthonfelújítási támogatás, valaminta többgenerációs otthonteremtés.

Novák szerint Magyarország jó példa arra is, hogy az európai negatív demográfiai trendek visszafordíthatók, hiszen a kormány nemcsak hogy nyíltan kommunikál a problémáról, de mindent megtesz annak érdekében, hogy pozitív pályára állítsa a folyamatot. Rámutatott: uniós szinten többen a tömeges bevándorlást tartják a probléma megoldásának, azonban a magyar kormány válasza inkább a „belső erőforrásokra”, azaz a születési ráta megemelésére támaszkodik, amit hatékony családpolitikájával segít elő.

„A magyar családpolitika lényege, hogy egy fiatal pár akkor vállaljon gyermeket, amikor akar, és annyit, amennyit csak szeretne”

- húzta alá. Hozzátette: a magyar kormány fordítja a legtöbbet a családokra Európában, bruttó hazai összterméke mintegy 5 százalékát, a költségvetésből a 2010-es összeghez képest 2,5-szer annyi jut erre a célra. Hangsúlyozta: családbarát kormányzásnak köszönhetően, az utolsó 10 évben több mint húsz százalékkal nőtt a gyermekvállalási kedv, a házasságkötések száma negyven éve nem volt ilyen magas.

A magyar családtámogatások közül kiemelte a családi adókedvezményt, a négygyermekes anyák szja-mentességét, a családi otthonteremtési kedvezményt a babaváró támogatást, a jelzáloghitel-elengedést. Az új bölcsödeépítési programokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy a magyar kormány azokra az anyákra is gondol, akik a megengedett 3 év szülési szabadság lejárta előtt térnének vissza a munka világába. Mint mondta, Magyarországon mindenkinek megvan a választási lehetősége, a gyermekvállalás és a karrierépítés nem zárhatja ki egymást.

Novák Katalin a konferencia hallgatóságának kérdéseire válaszolva kitért arra is, hogy a dolgozó szülőknek a gyermeknevelésben segíteni kívánó nagyszülők is vehetnek gyedet igénybe. „A kormány lehetőséget adott arra a munkaerőpiacon aktív nagyszülő az unoka kétéves koráig – bizonyos esetekben hároméves korig – otthon maradhasson a gyermekkel” – magyarázta.

A járvány családokra gyakorolt hatásával kapcsolatban elmondta: több olyan tanulmányt olvasott, amelyek szerint a járvány megkérdőjelezte a családok szükségességét. Véleménye szerint, épp ellenkezőleg,

a pandémia sokkal jobban összekovácsolta a családokat, hiszen a szükségszerű korlátozások embereket szakítottak el szeretteikről, ami mindenki számára fájdalmas.

A miniszter az alaptörvény módosításával kapcsolatban leszögezte: az, hogy az anya nő és az apa férfi egy olyan evidencia, amit nem lehet megkérdőjelezni, vagy pótolni bármilyen alternatívával. „Azonban nagyon fontos a gyermekeinket megvédjük az olyan propagandáktól vagy ideológia megközelítésektől, amelyek ezt az alapigazságot ásnák alá” – tette hozzá.

Borítókép: Novák Katalin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában