tirana

2017.08.26. 19:43

A nyugat-balkáni kormányfők a regionális együttműködés mellett álltak ki

Rama közölte, hogy a találkozó stratégiai fontosságú annak érdekében, hogy ismét versenyképessé és a külföldi beruházások számára vonzóvá tegyék a térséget.

Az együttműködést fokozó kezdeményezések mellett szálltak síkra a nyugat-balkáni országok kormányfői és Johannes Hahn, az Európai Unió bővítésért felelős biztosa szombaton az albániai Durresben tartott informális találkozójukon.

Edi Rama albán, Zoran Zaev macedón, Dusko Markovic montenegrói, Ana Brnabic szerb és Isa Mustafa koszovói miniszterelnök a júliusi trieszti csúcstalálkozón elfogadott gazdasági tervet vitatta meg.

Az Európai Unióhoz csatlakozni kívánó hat ország – a durresi találkozón részt vevőkön kívül még Bosznia-Szerbia – által támogatott elmélyített gazdasági együttműködés a nyugat-balkáni térség mintegy 20 millió lakosát fogja egyesíteni a javak és szolgáltatások szabad mozgását biztosítva. Ennek része az autópályák és gázvezetékek építésének vagy a vámszabályok egységesítésének előmozdítása.

A kormányfők zárt ajtók mögötti tanácskozása után Edi Rama és Johannes Hahn közös sajtótájékoztatót tartott, amelyen mindketten nagyra értékelték a térség vezetőinek azon szándékát, hogy magasabb szintre emeljék az együttműködést.

Rama bejelentette, hogy munkatervet dolgoztak ki, amelyben meghatározták azokat a területeket, amelyeken az országoknak fokozniuk kell a piac liberalizálására és az unióhoz való közelítésére irányuló erőfeszítéseket. Hozzátette, hogy a gazdasági tervet valamennyi ország támogatja, egyúttal nagyra értékelte a Világbank és más fontos nemzetközi pénzintézetek támogatását.

Rama közölte, hogy a találkozó stratégiai fontosságú annak érdekében, hogy ismét versenyképessé és a külföldi beruházások számára vonzóvá tegyék a térséget.

Johannes Hahn említést tett az albániai fejlődésről és kiemelte, hogy az unió támogatja a kezdeményezéseket, amelyek végső soron az állampolgárok érdekeit és jólétét szolgálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában