támadás

2018.02.03. 12:32

Offenzívát indított az iraki hadsereg a még hátramaradt terroristák ellen

Átfogó hadműveletet indított szombaton az iraki hadsereg a nyugati Anbár tartományban, hogy teljesen megtisztítsa a sivatagos területet az Iszlám Állam terrorszervezet még hátramaradt harcosaitól az iraki-szaúdi határ mentén.

Az iraki kormányerőket törzsi harcosok és az Egyesült Államok vezette koalíció légicsapásai is támogatják – közölte az offenzívát vezető tábornok.

Haider al-Abádi iraki kormányfő december elején bejelentette az Iszlám Állam elleni háború végét.

Az Iszlám Állam 2014 nyarán rohanta le Irak és a szomszédos Szíria kiterjedt térségeit. A dzsihadisták akkor rátették a kezüket Irak második legnagyobb városára, Moszulra is, amelyet csak 2017 júliusában tudtak visszafoglalni a kormányerők. Az iraki hadsereg – szövetségeseivel együtt és az Egyesült Államok vezette koalíció támogatásával – ezután sorra foglalta vissza a lakott területeket az iszlamistáktól. Tavaly év végére már csak lakatlan sivatagi területek, patakok melletti területek és oázisok maradtak a dzsihadisták kezén, vagyis az Iszlám Állam által megszerzett iraki és szíriai területeken kikiáltott kalifátus gyakorlatilag megszűnt létezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában