elszakadás

2017.09.07. 06:07

Október 1-én a függetlenségről szavaznak Katalóniában

Kiírta október 1-jére a Spanyolországtól való elszakadásról szóló katalán függetlenségi népszavazást Carles Puigdemont katalán elnök szerdán késő este Barcelonában.

Barcelona, 2017. szeptember 7. Carles Puigdemont katalán elnök (j) és Oriol Junqueras alelnök aláírja Spanyolországtól való elszakadásról szóló katalán függetlenségi népszavazást kiírását engedélyezõ dokumentumot Barcelonában 2017. szeptember 6-án. Puigdemont kormánya annak ellenére készül a népszavazás megrendezésére, hogy a spanyol alkotmánybíróság korábban minden, erre irányuló törekvést alkotmányellenesnek nyilvánított. A referendumra október 1-jén kerül sor. (MTI/EPA/Alejandro Garcia)

A helyi parlament épületében tartott eseményen részt vett a katalán autonóm kormány összes tagja, és mindnyájan aláírták a népszavazás kiírásáról szóló dokumentumot.

„Ez a nagy remény pillanata” – fogalmazott az aláírást követő sajtótájékoztatón Carles Puigdemont.

Rövid beszédében hangsúlyozta: senkinek sincs hatalma, hogy elvegye a döntés jogát. „Nem hagyjuk magunkat megfosztani a demokráciától. Nem hagyjuk megsemmisíteni emberi jogainkat” – mondta, hozzátéve: Katalónia demokratikusan fog dönteni jövőjéről.

A katalán parlament a bejelentés előtt néhány órával fogadta el Madrid tiltakozása ellenére a függetlenségi népszavazásról szóló törvényt, amely 34 cikkelybe foglalja mindazokat a szabályokat, amelyek a referendum megrendezéséhez szükségesek.

Carles Puigdemont kormánya annak ellenére készül a népszavazás megrendezésére, hogy a spanyol alkotmánybíróság korábban minden, erre irányuló törekvést alkotmányellenesnek nyilvánított.

A központi spanyol kormány szerint Katalónia azért sem rendezhet népszavazást a függetlenségről, mert az sérti a spanyol nép nemzeti szuverenitását, arról csak egy országos referendumon lehetne voksolni, amit viszont a katalán vezetés nem fogadott el.

Borítófotó: Carles Puigdemont katalán elnök (j) és Oriol Junqueras alelnök aláírja Spanyolországtól való elszakadásról szóló katalán függetlenségi népszavazást kiírását engedélyező dokumentumot. MTI/EPA/Alejandro Garcia)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában