szülői ellenérzések

2019.12.16. 23:00

Oltókampányt indítottak Pakisztánban a fertőző gyermekbénulás ellen

A kampány során 39 millió, öt év alatti gyereket próbálnak meg beoltani.

Országos oltókampányt indítottak hétfőn Pakisztánban a fertőző gyermekbénulás ellen, mivel a kór által sújtott gyerekek száma az év során elérte a 104-et – közölte egy tisztségviselő.

„Ötnapos oltókampányt indítottak országszerte december 16-án” – mondta Zulfikár Bábakel, a gyermekbénulás elleni pakisztáni program szóvivője.

A kampány során 39 millió, öt év alatti gyereket próbálnak meg beoltani elsősorban Haibár-Pahtunhva tartományban, ahol számos muszlim hitszónok még mindig ellenzi az oltást azt állítva, hogy az nem más, mint nyugati összeesküvés a muszlim gyerekek sterilizálására. Csak ebből a tartományból az idén 75 újabb megbetegedést jelentettek.

Bábakel elmondta, hogy 260 ezer alkalmazott fog házról házra járni az oltás beadása céljából.

A dél-ázsiai országban áprilisban akadályba ütközött az oltókampány, miután gyorsan elterjedt egy olyan hamis felvétel, amelynek célja az volt, hogy elhitesse: gyerekek megbetegedtek, miután megkapták a védőoltást. Egyes szülők visszautasítják az oltást attól tartva, hogy az sterilizálja gyerekeiket vagy egyéb szövődményeket okoz nekik. Imran Hán pakisztáni miniszterelnök a múlt pénteken felszólította a szülőket, hogy engedélyezzék gyerekeik számára a védőoltást, úgy fogalmazva: „szégyen”, hogy a fertőző gyermekbénulás még mindig jelen van Pakisztánban.

Pakisztán Afganisztánnal együtt azon kevés országok közé tartozik, ahol a járványos gyermekbénulás napjainkban is fel-felüti a fejét.

A hivatalos statisztikák szerint a gyermekbénulásos esetek száma 2014-ben tetőzött, amikor is 306-ot ért el, azóta viszont meredeken csökkent, 2017-ben „csak” 8, 2018-ban pedig 12 esetet jegyeztek fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában