Négyszemközt

2017.07.07. 10:04

Orbán: bevándorlásügyben Magyarországnak van igaza

Bevándorlásügyben Magyarországnak van igaza – ez ma már közhely Európában -, és ezt négyszemközt szinte minden miniszterelnök el is ismeri – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió 180 perc című műsorában

Ám Európát nem az emberek, hanem a közvélemény alakítói irányítják, akik ideológiailag, pénzügyi érdekeiket tekintve a liberalizmushoz kötődnek, és a saját országaik ellenében döntenek – tette hozzá, rámutatva ugyanakkor, hogy az európai politikában egyre inkább a migráció megállítását követelik, és biztos abban, hogy bekövetkezik a fordulat.

Orbán Viktor arra is emlékeztetett, hogy amikor a magyaroknak menekülniük kellett, senki sem masírozott át közülük a határokon, hanem a határőrök utasításait elfogadva „szépen bementek az ausztriai menekülttáborokba”, ahol évekig tartózkodtak rendezetten a szétosztásuk előtt.

De az, hogy nekiindulnak, áttapossák a kerítéseket (...), átszelik a határokat, nyíltan bejelentik, hogy ők megsértik az európai és a nemzeti jogszabályokat, és megmondják, hova akarnak menni, és őket senki sem állíthatja meg, hát 1956-ban ilyen nem volt

– fejtette ki.

Donald Trump előző napi varsói látogatásáról szólva a miniszterelnök fontosnak nevezte, hogy az amerikai elnök úgy döntött, első komoly, nyilvános programadó jellegű beszédét Közép-Európában, éppen a lengyel fővárosban mondja el. Azt is kiemelte, hogy

az Egyesült Államok és Közép-Európa álláspontja migrációügyben egybeesik: a határokat meg kell védeni, a migránsokat fel kell tartóztatni.

Christian Kern osztrák kancellár a visegrádi négyek (V4) megosztottságáról szóló minapi nyilatkozatát Orbán Viktor úgy kommentálta: sosem szerencsés, ha a politikában az ember a vágyait összekeveri a valósággal. Megérti – folytatta -, hogy az osztrákoknak fáj, hogy nincsenek benne a V4-együttműködésben, „egyébként is egy ilyen társtalan ország Ausztria”, amely noha tehetséges állam – hiszen magas az életszínvonal -, de „külpolitikai értelemben tanácstalan”. „Nem érdemes az osztrák barátainknak abban reménykedni, hogy meg tudják bontani a V4 egységét” – jelentette ki.

A jövő héten startoló vizes vb-ről azt mondta: Magyarország még sosem rendezett ekkora rendezvényt, ez erőpróba, „megnézzük, mire vagyunk képesek”. Kiemelte a vb-hez kapcsolódó budapesti fejlesztéseket – például a Margitsziget felújítását, továbbá uszodák renoválását, árvízvédelmi beruházásokat -, amelyekre a sportesemény nélkül aligha lett volna lehetőség, vagy legalább is nem két év alatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában