Nemzetközi szolidaritás

2019.01.22. 14:56

Orbán Viktor: Magyarország egy évig finanszíroz három szíriai kórházat

A miniszterelnök Budapesten, a Karmelita kolostorban fogadta Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nunciust, akinek átadta a magyar kormány szíriai humanitárius segítségnyújtásáról szóló okiratot – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedd délután.

Budapest, 2019. január 22. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Mario Zenari nuncius a miniszterelnök hivatalában, a Karmelita kolostorban Budapesten 2019. január 22-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs

A megbeszélésen részt vett Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára, Michael August Blume, budapesti apostoli nuncius és Giampaolo Silvestri, a kedvezményezett AVSI Alapítvány főtitkára is.

Orbán Viktor elmondta: Magyarország elkötelezett a Közel-Keleten szükséget szenvedő közösségek és családok megsegítésében, és szeretne hozzájárulni a háború okozta humanitárius katasztrófa enyhítéséhez. Emlékeztetett:

hazánk határozott álláspontja továbbra is az, hogy nem a bajt kell Európába hozni, hanem a segítséget kell oda vinni, ahol baj van.

Szolidaritása jegyében ezért Magyarország kormánya – A Hungary Helps program keretében – 505 millió forint támogatást nyújt a „Nyitott Kórházak” elnevezésű szíriai humanitárius kezdeményezést megvalósító olasz AVSI Alapítvány számára az aleppói Szent Lajos Kórház, a damaszkuszi Francia Kórház és a szintén a szír fővárosban lévő Olasz Kórház egyéves működésének biztosítására.

Mario Zenari bíboros a megbeszélésen felidézte a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen hétfőn tartott előadásában is ismertetett tényeket: a szíriai erőszak elsősorban a kisebbségeket, leginkább a keresztényeket sújtotta, és közülük is a legvédtelenebbek, a nők és a gyermekek szenvedtek a legtöbbet.

A lakóházak nagy része megsérült, minden harmadik iskolát leromboltak. A kórházak fele elpusztult vagy használhatatlanná vált.

Elmondta, a nemzetközi támogatással a helyi keresztény egyházak által működtetett kórházak nemcsak keresztény betegeket gyógyítanak, a muzulmánok pedig sokszor a kórházban csodálkoznak rá, hogy azoktól kapnak segítséget, akiket hitetleneknek tartanak. Ezek az egészségügyi központok tehát a megbékélést, társadalmi összetartást is szolgálják – hangoztatta Mario Zenari.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Mario Zenari nuncius a miniszterelnök hivatalában, a Karmelita kolostorban Budapesten 2019. január 22-én.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában