Ország-világ

2021.10.29. 18:12

Óriási a feszültség a Jobbikban, eltávolítanák Jakab Pétert a párt éléről

Egy pártközeli forrás alapján, az elmúlt hetek történései miatt komoly elégedetlenség alakult ki a párton belül, több ismert politikus is Jakab lemondását követelte.

Budapest, 2020. szeptember 21. Jakab Péter, a Jobbik elnöke, frakcióvezetője felszólal Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kapcsolatban az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. szeptember 21-én.

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A Kontra forrása szerint – aki rálát a szervezet belső ügyeire – sok jobbikost felháborított, hogy a pártelnök, „lepaktálva a hatalommal”, felvette a csokot, de a protesthangulat kialakulásához a várakozásokon aluli előválasztási szereplés is hozzájárult. Az elmúlt napokban több ismert politikus is szervezkedni kezdett Jakab Péter ellen, de egyelőre még csak „formálódik az ellenállás”. Konkrét lépések csak ezután következhetnek – olvasható a Kontra cikkében.

Bizalmi szavazást ott kell kérni, ahol bizalmatlan a légkör. A Jobbikban teljes egység van, nincs semmiféle bizalmatlanság

– állította a mindap az ATV műsorában Jakab Péter, miután a műsorvezető a gyenge előválasztási szerepléséről kérdezte.

Lázongás a Jobbikban

Azért merült fel a téma, mert a baloldal belső versenyén szintén gyenge eredményt produkáló Fekete-Győr András bizalmatlansági indítványt nyújtott be maga ellen, aminek következtében később leváltották a Momentum éléről.

Ám a Jobbik elnöke nem ezt az utat választotta, és felelősségvállalás helyett a politikai túlélésére kezdett el összpontosítani. Nem véletlenül, hiszen erősen kezd forró lenni a lába alatt a talaj: a Kontra információi szerint

az elmúlt hetek történései miatt komoly elégedetlenség alakult ki a párton belül, több ismert politikus is Jakab lemondását követelte.

A Jobbik belső ügyeire rálátó forrás szerint sokaknál az verte ki a biztosítékot, hogy a kormányt folyamatosan és erőteljesen támadó politikus felvette a CSOK-ot.

A Kontra segítője úgy kommentálta a helyzetet, hogy

a Fidesszel nem lehet lepaktálni, sem így, sem úgy. Ha anyagi előnyöket kínálnak, azt vissza kell utasítani. Ezek után hogyan tud Peti hitelesen rendíthetetlen kormányellenes politikusként mutatkozni?

Tudomása szerint Jakab nem tájékoztatta „a kilengésről” a Jobbik vezetését, amit nagy hibának tart.

Nem kellett volna legalább a párt vezető testületeinek jelezni a dolgot?

– tette fel a kérdést, kifogásolva, hogy a pártelnök az elmúlt időszakban vasmarokkal központosította a hatalmát, és tanácsadóin kívül nem hallgatott másra.

Hibát hibára halmozott

Az informátor azt is kiemelte, a protesthangulat kialakulásában szintén szerepet játszott, hogy Jakab az előzetes várakozásokkal ellentétben nem jutott be az előválasztás második fordulójába, „vezetőként kudarcot vallott„. Szavaiból kiderült, hogy egyelőre még csak „formálódik az ellenállás”, konkrét lépések csak ezután következhetnek.

Mint ismert, a Kontra elsőként számolt be arról, hogy a rendszeresen az Orbán-kormány kizsákmányolásáról beszélő Jobbik-elnök igényelt CSOK-kal az „Orbán-kormány haszonélvezője lett.”

A hír önmagában véve is kellemetlen volt, úgy meg pláne, hogy a Jobbik vezető politikusai derogáló hangnemben nyilvánultak meg a kedvezményről. Jakab egyik legfontosabb bizalmasa, Z. Kárpát Dániel parlamenti képviselő többször is arról értekezett, hogy a lehetőséget csak a „kormánypárti vezérkar” veheti igénybe, a „földi halandókat” elhajtja a bank.

Legutóbb pedig arról írt a portál, hogy Jakab a CSOK mellett felvehette a kormány lakásfelújítási támogatását is.

Legalábbis erre lehet következtetni a politikus vagyoni körülményeiből: komoly tartozása mellett, néhány milliós tartalékából teljesen felújította kívülről a miskolci családi házát – olvasható a Kontra cikkében.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Jakab Péter, a Jobbik elnöke, frakcióvezetője felszólal Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kapcsolatban az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. szeptember 21-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában