Támadás

2017.08.07. 13:15

Oroszlánok faltak fel egy embert Kenyában

Két oroszlán támadt állataikat legeltető pásztorokra a kenyai Nairobi Nemzeti Parkban éjszaka, egy embert halálra sebesítettek – közölte a helyi rendőrség.

A kenyai vadvédelmi szolgálat egy munkatársa jelentette, hogy a pásztorokat hajnali két óra körül megtámadták, a segítségükre siető őrök hét embert megmentettek. Egy 18 éves fiú meghalt, teste nagy részét megették az oroszlánok – áll a jelentésben.

Az oroszlántámadások ritkák, ám mivel Kenya fővárosában egyre kelendőbbek a lakások, és virágzik az építőipar, a terjeszkedő lakosság egyre több konfliktusba keveredik az ország világhírű vadállományával, mindenek előtt a nagymacskákkal.

Tilosban jártak

A Nairobi Nemzeti Park az egyetlen vadrezervátum a világon, amely egy főváros területén fekszik.

A vadrezervátum igazgatója, Julius Mwangi elmondta, hogy a pásztoroknak nem lett volna szabad a nemzeti park területén állatokat legeltetni, különösen nem éjszaka.

Az elhúzódó aszály, amely Kenya 47 megyéjének felét sújtotta, arra kényszerítette a maszáj és más állattartó törzseket, hogy éjszakánként belopakodjanak a rezervátumba legeltetni, hogy életben tartsák az állataikat.

Több dokumentumfilmben látható, hogy az oroszlánok tartanak a maszájoktól, akik szabadon legeltetik csordáikat a nemzeti parkban. Úgy vélik, azért, mert a maszájok elűzik az állataikra támadó vadakat.

Mwangi szerint az oroszlánok a dárdáikról és a testükre tekert vörös lepelről ismerik fel a maszáj harcosokat, ezért távol tartják magukat tőlük. Éjjel azonban a harcosok kabátot húznak a vörös lepelre, ezért lehet, hogy az oroszlánok nem ismerték fel őket.

Az oroszlánok nagyobb veszélyben vannak

A Nairobi Nemzeti Park 117 négyzetkilométerén veszélyeztetett orrszarvúk, leopárdok, gepárdok, hiénák, bölények, zsiráfok élnek az oroszlánokon kívül, mindössze 10 kilométerre a belvárostól.

Az állatvédők attól félnek, hogy az oroszlánok végleg eltűnnek az országból, olyan ütemben pusztítja őket az ember.

Becsléseik szerint ötven év alatt Kenya oroszlánjainak száma 30 ezerről kétezerre zuhant. Az állatokat részben orvvadászok ölik meg, részben az emberi település közelsége miatti konfliktusok okozzák a halálukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában