Augusztus 20.

2017.08.20. 08:21

Az államalapítás ünnepe percről percre

Országszerte tartanak ünnepségeket, családi és egyházi rendezvényeket vasárnap az augusztus 20-ai állami ünnep, Szent István napja alkalmából. A központi rendezvényeken idén még inkább kiemelt szerepet kap az Országház. A katonai tisztavatás után vízi és légi parádét lesz az Országháznál a Dunánál, az esti tűzijátékot is a Duna Parlament előtti szakaszára helyezték át a szervezők.

Budapest, 2017. augusztus 20. Felvonják a nemzeti lobogót az augusztus 20-i nemzeti ünnepen a budapesti Kossuth téren 2017. augusztus 20-án. MTI Fotó: Kovács Tamás

Erdő Péter és Vásáry Tamás vehette át a Szent István Rend díjat

Áder János köztársasági elnök a Sándor-palotában adta át Erdő Péter bíborosnak és Vásáry Tamás zongoraművésznek a Szent István Rend díjat.

A Szent István Rend a tehetségeknek, példát mutató tudósoknak, művészeknek, sportolóknak, egyházi és közéleti szereplőknek szóló közös hála legrangosabb kifejezője – fejtette ki Áder János.

A köztársasági elnök kiemelte, Erdő Péter mindig a nemzet „pótolhatatlan méltóságát” szolgálta, továbbá lelkipásztori és tudományos munkáját is abban a tudatban végzi, hogy az igazság felismerése a továbbadás felelősségével jár, ezért jelent életében a tanítás küldetést az értékek megismerésére és megismertetésére.

Az államfő elmondta, Vásáry Tamás is távolba mutató, magas célokat állított maga elé, csodagyerekségének ígéretét váltotta be. „Ifjú titánból lett rajongással körülvett, érett művész és bölcs mester” – fogalmazott Áder János, aki szerint Vásáry Tamás szuggesztív, magával ragadó előadásmódja egy olyan hangszeren hozott számára sikert, amely körül még a világ élvonalában is nagy a tolongás.

Potápi: a magyar nemzet tagjai bizakodva tekinthetnek a jövőbe

Egyre többen érezhetjük úgy, hogy Magyarország erősödik, a magyar nemzet tagjai bizakodva tekinthetnek a jövőbe – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára vasárnap Bonyhádon, a város Szent István-napi ünnepségén.

Potápi Árpád János hozzátette: Szent István király útján járva ma sincs más cél előttünk, mint keresztény, keresztyén értékrendünket büszkén vállalva, „országunk függetlenségéhez a jövőben is ragaszkodva építjük tovább nemzetünket”.

Azt mondta, Szent Istvánra vonatkoznak Krisztus Hegyi beszédének szavai arról az emberről, aki sziklára építette házát. „Sohasem feledhetjük, hogy ezért tudtunk megmaradni a Kárpát-medencében, miközben mellettünk sokkal nagyobb és erősebb birodalmak tűntek el Európa térképéről” – fogalmazott.

Kósa Lajos: az államalapítás sikertörténet

Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője azt mondta, az államalapítók – Álmos, Árpád, Géza, István – teljesítettek egy álmot, amelyben végig hittek.

„Amikor augusztus 20-án Magyarország megünnepli az államalapítás évfordulóját, látjuk: olyan államot alapítottak, amelyik a 21. századig ívelő történelmében, rengeteg viszályt, válságot átvészelve is igazi sikertörténet” – hangoztatta a Fidesz frakcióvezetője.

Botka: vissza kell térnünk Európához

Vissza kell térnünk Európához, Szent István király intelmeihez – jelentette ki a szegedi polgármester vasárnap a Tisza-parti városban.

Botka László a szegedi önkormányzat Szent István király és Gizella szobránál tartott ünnepségén azt mondta, akkor tudunk boldog, összetartozó nemzete lenni a Kárpát-medencének, ha nagyobb felelősséget vállalunk egymásért határon innen és túl is.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje úgy fogalmazott, a hazafiság számára azt jelenti, hogy „a következő nemzedéknek is megóvjuk történelmi, kulturális örökségünket, szétszakadó társadalmunkat pedig ismét egybeforrasztjuk”.

Szita: Szent István megtart, ha az ő helyes útját választjuk

Szent István mindig is megtartotta a magyarságot, s megtartja a jövőben is, ha az ő helyes útját választjuk – hangoztatta Kaposvár polgármestere az államalapító király tiszteletére a somogyi megyeszékhelyen tartott ünnepségen vasárnap.

Szita Károly (Fidesz-KDNP) a város központjában, a Kossuth téren mondott beszédében a hitünk megtartásának, a keresztény Európáért, benne a hazánkért való kiállásra, a határok megvédésének szükségességére és arra hívta fel a figyelmet, hogy nem szabad engedni azoknak, akik „el akarnak veszejteni bennünket”.

Szent István megtart, ha a bizodalmunk nemcsak a saját karunk erejében, hanem a közösségeinkben is ott van, ha képességeink legjavát használjuk nap mint nap, ha nem feledjük soha és továbbadjuk gyermekeinknek az édesanyáinktól tanult imádságainkat, ha Isten és haza mellett a család a legfontosabb számunkra – fogalmazott a politikus.

Helikopter bemutatója a vízi és légi parádén a Duna Országház előtti szakaszán. MTI Fotó: Kovács Tamás

Operatív törzs: elmaradnak a légi parádé egyes elemei

Az augusztus 20-ai központi ünnepi rendezvények biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs közleménye szerint a rossz időjárási viszonyok miatt elmaradnak az ejtőernyős ugrások.

A vízi és légi parádé programja a Duna Országház előtti szakaszán 10 órakor kezdődik. A légi parádé repülési programja a biztonság érdekében csökkentett tartalommal valósul meg – írták.

Az operatív törzs azt kéri, hogy az augusztus 20-i programokra látogatók az egész nap folyamán tájékozódjanak az aktuális időjárási helyzetről, illetve az érvényben lévő vagy várható meteorológiai riasztásokról, a rendezvényen pedig minden esetben tartsák be a szervezők és a hatóságok utasításait.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a nap folyamán várható sok eső miatt Budapestre, Pest megyére, valamint Heves és Nógrád megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki.

Délután a Tiszántúlon és a főváros tágabb környezetében átmenetileg 60 kilométer/óra körül alakulhatnak a legerősebb széllökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 18-25 Celsius-fok között alakul.

A meteorológiai szolgálat budapesti előrejelzésében azt írta: kora délutánig több alkalommal várható eső, zápor, esetleg zivatar, majd csökken a csapadékhajlam, de egy-egy zápor este sem zárható ki. Emellett az északnyugati szél gyakran megerősödik. A fővárosban a hőmérséklet délután 20, késő este 17 fok körül alakul.

Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, az operatív törzs vezetője szombat délután azt mondta: az esti budapesti tűzijátéknál is kiemelt szempont az időjárás, az esetleges erős szél, illetve másod- vagy harmadfokú riasztás befolyásolhatja a biztonságos lebonyolítást.

Áder: ismét védenünk kell határainkat

Mást jelent ma a biztonság, mint akár csak egy évtizede: ismét védenünk kell határainkat, meg kell védenünk azt a független, szabad és európai országot, amelyet Szent István óta magyarok millióinak áldozata, jelleme és munkája formált – mondta Áder János köztársasági elnök

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem újonnan végzett honvédtisztjelöltjei esküt tesznek az augusztus 20-i nemzeti ünnepen a budapesti Kossuth téren. MTI Fotó: Kovács Tamás

Az államfő szerint csaknem három évtizeddel szabadságunk visszanyerése után „újra látnunk kell, hogy csak az lehet igazán a miénk, amit újra és újra képesek vagyunk megvédeni”.

Áder János úgy fogalmazott: a haza minden polgára azt várja a most esküt tett honvédektől, hogy legyen biztonságban „nemzetünk, otthonunk, személyes életünk”, védjék meg „szabadságunk és önállóságunk”, és biztosítsák közös nyugodt jövőnket.

Simicskó: a haza semmivel sem pótolható érték

Simicskó István kiemelte: amíg vannak ilyen magyar fiatalok, akik a katonai hivatást választják, és esküjük szerint akár életüket is feláldoznák az ország védelmében, „addig van nemzeti jövőnk”.

A miniszter kitért arra, hogy az államalapítás ünnepe keresztény hitünk ünnepe is egyben. Úgy fogalmazott, csak az a keresztény hit, amelyet Szent Istvántól kaptunk, vihet előre minket.

Ahhoz, hogy gyermekeink, unokáink számára megőrizzük Magyarországot, s magyarként élhessenek itt, meg kell védeni az ország határait, fel kell lépni az olyan veszélyek ellen, mint a tömeges illegális bevándorlás, a terrorizmus – szögezte le Simicskó István.

Valódi nemzeti ünnep az államalapítás ünnepe

Szeredi Pál történész szerint az államalapítás ünnepe az egyetlen, amely a magyar történelem sikeres, eredményes pillanatához köthető, ezért, bár állami ünnepről van szó, nemzeti jellege nagyon erős.

Az M1 aktuális csatorna vasárnap délelőtti műsorában a történész felidézte, hogy az ünnepet minden egyes rendszer megpróbálta kisajátítani: amikor az államalapítás a hatalom számára kellemetlen volt, akkor háttérbe szorult. Az 1848-as szabadságharcot követően betiltották, de 1860-ban már voltak olyan ünnepségek augusztus 20-án, amelyek tüntetéssé fajultak. Később a kiegyezést követően vált ismét nemzeti ünneppé.

Az 1930-as években szintén fontos nemzeti ünnep volt, 1945 után viszont kényes, kellemetlen témává vált a független magyarság gondolata. Betiltani nem lehetett, ezért átalakították: az új alkotmányt ezen a napon fogadták el, így az alkotmány ünnepének hirdették meg – mondta Szeredi Pál.

Felvonták Magyarország lobogóját az Országház előtt

A lobogót Áder János köztársasági elnök jelenlétében, a Himnusz hangjaira a Magyar Honvédség díszegysége vonta fel. Az eseményen közreműködött a Központi Katonazenekar és a Nemzeti Lovas Díszegység.

Áder János köztársasági elnök (b) és Benkő Tibor vezérkari főnök a zászlófelvonáson az augusztus 20-i nemzeti ünnepen a budapesti Kossuth téren

A ceremónián Áder János, Simicskó István honvédelmi miniszter, Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke, a kormány több képviselője, továbbá állami és katonai szervezetek és a diplomáciai testület képviselői, valamint – az esős idő ellenére – több száz érdeklődő is részt vett.

A lobogó felvonása után a honvédtisztjelöltek teszik le katonai esküjüket.

Ezt követően vízi és légi parádét tartanak a Parlamentnél a Dunán és a folyó felett. A központi programok között idén is lesz parlamenti nyílt nap, Magyar ízek utcája. Délután a szokásokhoz híven megrendezik a Szent Jobb-körmenetet és az ünnepi programokat az esti tűzijáték zárja a fővárosban.

Országszerte számos településen és a határokon túl is tartanak programokat az állami ünnepen.


Az idén először a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által – „Isten éltessen, Magyarország!” címmel – szervezett központi rendezvények a fővárosban fél 9-kor a Parlament előtti Kossuth Lajos téren kezdődnek, ahol katonai tiszteletadás mellett, Áder János köztársasági elnök jelenlétében felvonják a nemzeti lobogót. Ezt követi a honvédtisztjelöltek avatása, amelyen köszöntőt mond Simicskó István honvédelmi miniszter, ünnepi beszédet pedig Áder János államfő.

A katonai tisztavatás után 10 órakor légi és vízi parádé kezdődik a Duna Országház előtti szakaszán. Ennek programját viszont befolyásolhatja, hogy délelőtt eső, élénk szél is várható a fővárosban.

Délelőtt 10 órától délután 4 óráig idén is lesz parlamenti nyílt nap, ennek keretében ingyenesen lesz látogatható az Országház, és bárki megtekintheti a Szent Koronát. Emellett idén is megrendezik a mesterségek ünnepét a budai Várban, 10 órakor megnyílik a Magyar Ízek Utcája, a Clark Ádám téren pedig koncertekkel várják az ünneplőket.

Áder János köztársasági elnök 12 órakor a Sándor-palotában adja át a Szent István-rend kitüntetéseket. 17 órától a Szent István-bazilika előtt szentmisét mutatnak be Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vezetésével, ezt a hagyományos Szent Jobb-körmenet követi.

A tűzijáték a hagyományoknak megfelelően este 9 órakor kezdődik. Idén a fő helyszíne a Duna Országház előtti – a Margit híd és a Lánchíd közötti – szakasza és a Lánchíd lesz.

Vidéken és határon túli településeken is tartanak Szent István napi, az államalapításhoz kapcsolódó rendezvényeket. Több helyen lesz ünnepi mise, kenyérszentelés, emellett családi programokkal, koncertekkel, tűzijátékkal várják az embereket.

„Magyarország születésnapja alkalmából” a közmédia szinte összes csatornája a Kárpát-medence teljes területéről jelentkezik közvetítésekkel, színes programokkal.

A zászlófelvonást és a tisztavatást, továbbá Áder János államfő, valamint Simicskó István honvédelmi miniszter beszédét a nemzeti főadó, a Duna közvetíti élőben 8.30-tól. Szintén a Dunán közvetítik déltől a legmagasabb állami kitüntetés, a Magyar Szent István Rend ünnepélyes átadását. A Dunán látható 16.55-től az ünnepi mise is a Szent István-bazilikából, majd a Szent Jobb-körmenet. Este nyolc órától a Budavári Palotából koncertet közvetít a csatorna. Az ünnepi műsort a 21 órakor kezdődő hagyományos tűzijáték élő közvetítésével zárják a Dunán.

A Duna Worldön reggel 8 órától lehet követni élőben a Debreceni Virágkarnevált. Mindemellett az M4 Sport, az M2 Petőfi TV és az M5 csatorna is műsorra tűz az állami ünnephez kapcsolódó programokat. Mindemellett az ünnepnapon a Petőfi rádió élő közvetítése a rakpartokon kihangosítókon keresztül a lakosság helyszíni tájékoztatását is segíti majd.

Az augusztus 20-ai ünnepi rendezvények biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs a héten többször is ülésezett. A rendezvények biztosítási tervét már a hét elején elfogadták, szombat reggel a különböző irányítási központok közötti kapcsolatot is ellenőrizték. A törzs vezetője, Kara Ákos, az NFM államtitkára szombat délután azt mondta: a műszaki főpróba sikeres volt. Az operatív törzs vasárnap reggel 7 órakor, szükség esetén előbb is ülésezik. A nap folyamán a friss információk, meteorológiai előrejelzések alapján döntenek szükséges-e az egyes programok módosítása.

A törzs központjában, a rendőrség Teve utcai székházában tartott sajtótájékoztatón az elmúlt napok európai terrorcselekményei nyomán Jasenszky Nándor, a Terrorelhárítási Központ (TEK) szóvivője elmondta: a TEK felderítő és műszaki állományának emberei az egyes helyszíneken civil ruhában is kint lesznek, emellett a TEK külön törzset is működtet, amelyet Hajdu János, TEK főigazgatója vezet.

Augusztus 20-a az egyik legrégibb magyar ünnepnap: Szent István király napja, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Egyben az új kenyér ünnepe is.

Az Országgyűlés 1991-ben döntött úgy, hogy a nemzeti ünnepek – március 15., augusztus 20., október 23. – közül augusztus 20-át jelöli meg állami ünnepként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában