Mészárlás

2017.08.25. 19:23

Ötszáz holttestet talált a hadsereg egy tömegsírban Irakban

Legalább ötszáz rab holttestét találták meg két tömegsírban az iraki hadsereg tagjai a Moszul közelében fekvő Badus börtönének közelében – jelentette pénteki közleményében az iraki egyesített hadműveleti parancsnokság.

A kormányerők az észak-iraki területek – köztük Tell-Áfár – visszafoglalására indított offenzívájuk során találták meg a két sírt. A rabokkal nagy valószínűséggel a dzsihadisták végeztek azután, hogy 2014 júniusában elfoglalták a börtönt.

Badust az iraki hadsereg márciusban foglalta vissza a szélsőségesektől a Moszul felszabadítását célzó ostrom keretében.

A pénteken talált tömegsírok nem az elsők, amelyeket az iraki erők Badusban és annak környékén találtak: ugyanitt márciusban iraki félkatonai egységek is egy tömegsírra bukkantak, amelyben az iszlamisták által megölt több száz ember holttestére akadtak.

A börtön elfoglalását követően a dzsihadisták mintegy 1500 szunnita elítéltet engedtek szabadon, és egy ENSZ-jelentés szerint mintegy hatszáz síita rabot öltek meg.

Az Iszlám Állam szunnita szélsőségesei, akik egyre kisebb területeket tartanak ellenőrzésük alatt Szíriában és Irakban is, eretneknek tartják a síitákat, ezért támadásaik során a felekezethez tartozó civileket sem kímélik.

Az iraki kormányerők eközben sikeresen áttörték az Iszlám Állam védelmi vonalait és benyomultak az ostromlott Tell-Áfár központjába – közölte pénteken Jahja Raszúl dandártábornok, az iraki hadsereg szóvivője.

Ryan Dillon amerikai ezredes, az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció szóvivője csütörtökön bejelentette, hogy Tell-Áfárban a dzsihadistákat teljesen bekerítették az iraki erők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában