Krisztus előtt

2017.10.04. 15:26

Ötzivel azonos korú leletre bukkantak

Kidolgozásában és formájában a gleccsermúmia fejszéjére hasonlító 5000 éves, újkőkorszaki rézből készült fejszepengét találtak a svájci Riedmattban lévő lelőhelyen.

Ötzi the Similaun man displayed in the South Tyrol Museum of Archaeology in Bolzano, South Tyrol, Italy. The natural mummy Ötzi was found in September 1991 in the Ötztal Alps. He lived around 3359 and 3105 BCE. Pictured in February 2015.

Forrás: AFP/DPA

Fotó: Markus C. Hurek

A cölöpépítmények maradványait rejtő lelőhelyen 2008-ban talált penge egyfajta kémiai ujjlenyomatát készítették el a Berni Egyetem régészei. Kedden bemutatott eredményeik szerint Ötzi fejszéjéhez hasonlóan ez is Toscana déli részéről származik.

A kémiai összetétel és az ólomizotópok viszonyának vizsgálatából kiderült, hogy a két penge a datálást, eredetet és készítési hagyományokat illetően nagy hasonlóságot mutat és mindkettő a toscanai Campiglia Marittima és a Colline metallifere hegység ércben gazdag területeiről származik.

A kutatók következtetése szerint ötezer évvel ezelőtt a rézhasználatot az Alpoktól északra erős déli hatások érték. A déli kulturális hatásokat és a réz eloszlásának hálózatát eddig alulértékelték – vélik a tudósok.

A svájci rézfejsze több mint 5000 évvel ezelőtt valószínűleg áldozati adományként vízbe került. Ez Európa kevés biztosan újkőkorszakira datált rézfejszéinek egyike. A riedmatti cölöpépítmények 2011-ben az alpesi térség 110 hasonló lelőhelyével együtt az UNESCO világörökségének részévé vált.

Az időszámítás előtti 3. századtól 1750-ig viszonylag enyhe időjárás uralkodott a térségben. A gleccserek időnként visszahúzódtak, így az emberek át tudták szelni nyáron a magashegységek hágóit. A világhírű gleccsermúmia, Ötzi, kinek maradványait 1991-ben a dél-tiroli Ötz-völgyben találták meg, több mint 5200 éve élt.

Borítókép: Ötzi, a jégember rekonstrukciója a bolzanói régészeti múzeumban Olaszországban.

AFP / DPA / Markus C. Hurek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában