Magyarság

2019.12.03. 16:50

Pályázatokat hirdetett meg a nemzetpolitikai államtitkárság

Összesen egymilliárd forinttal támogatja a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága a diaszpóra magyarságának szervezeteit, az ifjúsági és cserkészközösségek tevékenységét és a testvértelepülési programokat – jelentette be Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár keddi budapesti sajtótájékoztatóján. A három pályázat felhívásait most tették közzé.

Az államtitkár ismertette: a diaszpórában élő magyarság szervezetei és a diaszpóra magyar nyelvű oktatást végző szervezetei számára 500 millió forintot, az ifjúsági és cserkészközösségek tevékenységének támogatására 250 millió forintot, és testvértelepülési programok és együttműködések támogatására szintén 250 millió forintot különítettek el.

Megmaradás a diaszpórában

Kifejtette: a diaszpórának szóló pályázat célja a világon szétszórtságban élő magyar közösségek boldogulásának, az anyaországgal való kapcsolataik fejlesztésének előmozdítása, a magyar nyelv, magyar identitás, magyar kultúra megőrzése szerte a világon.

Négy nagy területen lehet pályázatot benyújtani: ezek a kulturális, családi, egyházi, cserkész-, ifjúsági és sportprogramok támogatása, az anyanyelvi oktatásra irányuló tevékenységek és hozzá kapcsolódó működési támogatások. Anyagi segítség kérhető továbbá az írott és elektronikus média, könyvkiadás támogatására, civil szervezetek, egyházak, belső egyházi jogi személyek, intézmények működésére, a magyar közösség céljait szolgáló fejlesztések és ingatlanberuházások megvalósítására.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár egy korábbi sajtótájékoztatóján
Fotó: Mohai Balázs / MTI

A megpályázható összeg 500 ezer forinttól 2,5 millió forintig terjed.

2019-ben 500 millió forintból 348 diaszpórában működő szervezet programjait támogatták – jelezte Potápi Árpád János.

Közösségteremtés, közösségépítés

Az ifjúsági és cserkészközösségek tevékenységének támogatását megvalósító pályázat célja a Magyarország határain kívül élő 15-35 éves korú ifjúsági korosztály (a cserkészközösségek esetében nincs korosztályi megkötés) közösségteremtő programjainak, közösségépítést elősegítő tevékenységének támogatása.

Pályázatot nyújthat be az a szlovákiai, ukrajnai, romániai, szerbiai, horvátországi, szlovéniai székhellyel rendelkező, jogi személyiségű civil szervezet vagy egyházi jogi személy, amely létesítő okirata szerinti tevékenységei alapján az ifjúsági korosztályok érdekeinek képviseletét vállalta fel. Az igényelhető támogatás 500 ezer forinttól egymillió forintig terjed.

Idén 250 millió forintból 349 külhoni magyar ifjúsági és cserkészszervezet, közösség programjait segítették – tette hozzá a nemzetpolitikai államtitkár.

Magyar-magyar kapcsolatok

A testvértelepülési pályázat célja Magyarország és a Kárpát-medence magyarok lakta települései közötti magyar-magyar kapcsolatok ápolása és fejlesztése.

Támogatás kérhető a magyar történelemhez, nemzeti ünnepekhez kapcsolódó esemény közös megvalósításához, az oktatási és nevelési intézmények együttműködésének támogatására, a kulturális örökség ápolására, kulturális, ifjúsági, hagyományőrző programok megvalósítására, valamint új testvértelepülési kapcsolatok kiépítésére.

A pályázatban be kell mutatni, hogy mely (legalább egy) határon túli helyhatósággal együttműködve kívánja a jelentkező a megpályázott programot megvalósítani, az igényelhető támogatás ebben az esetben 500 000 forinttól 2 millió forintig terjed.

A Kárpát-medencei testvértelepülési programmal 2015 óta összesen 1200 magyarországi és külhoni magyar település testvértelepülési kapcsolatának kialakítását és megerősítését támogatták – jelezte Potápi Árpád János.

További pályázatok várhatók

Kiemelte: mindhárom pályázat évek óta nagy sikerrel fut, az érdeklődést látva a keretösszegeket évről évre emelték.

Mindhárom pályázat december 3-tól elérhető a www.bgazrt.hu és a www.kulhonimagyarok.hu oldalon, a benyújtási határidők pályázatonként változnak.

Az államtitkár elmondta: a magyar kultúráért és oktatásért pályázatot is még idén, várhatóan két héten belül közzéteszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában