incidens

2021.04.28. 14:05

Peking: Japánnak bocsánatot kell kérnie a fukusimai atomerőmű vizével kapcsolatos terve miatt

A döntés feldühítette az ország szomszédait.

Japánnak vissza kell vonnia döntését, hogy az óceánba engedi a fukusimai atomerőmű radioaktív vizét kezelés után, egyúttal bocsánatot kell kérnie – jelentette ki Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő szerdán.

A szóvivő szerint Tokiónak ezzel kellene foglalkoznia ahelyett, hogy bírálja Csao Twitter-bejegyzését az üggyel kapcsolatban.

A két ország között újabb diplomáciai feszültséget okozott, hogy a kínai külügyi szóvivő hétfőn olyan Twitter-bejegyzést tett közzé, amelyen az egyik leghíresebb japán képzőművész, Kacusika Hokuszai A nagy hullám Kanagavánál című fametszete látható, mellette egy kínai illusztrátor által manipulált verzióval, amelyen az látható, amint radioaktív hulladékot öntenek a tengerbe.

Motegi Tosimicu japán külügyminiszter a Kyodo japán hírügynökség szerint szerdán azt mondta, hogy „nem lenne szabad engedélyezni ilyen szívtelen Twitter-bejegyzéseket”.

A kínai külügyi szóvivő szerint azonban az illusztráció „az emberek jogos követelését mutatja”.

A japán tárcavezető egy keddi sajtótájékoztatón elmondta: Japán „határozott tiltakozását” fejezi ki, és a Twitter-bejegyzés eltávolítását keresi diplomáciai csatornákon keresztül.

A japán kormány áprilisban döntött úgy, hogy a helybeliek és a szomszédos országok aggodalmai ellenére a sérült fukusimai atomerőmű hűtésére használt és felgyülemlett vizet kezelés után a tengerbe engedi. A döntés feldühítette Japán szomszédjait, Kína „rendkívül felelőtlennek” nevezte a tervet.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) támogatta az alacsony koncentrációjú tríciumos víz tengerbe engedésének tervét. A NAÜ főigazgatója, Rafael Grossi szerint a terv tudományosan megalapozott, és összhangban van a nukleáris iparban világszerte bevett gyakorlattal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában