Ország-világ

2021.08.16. 12:41

Pompeo: Trump nem tűrte volna meg a tálib hatalomátvételt Afganisztánban

Donald Trump nem tűrte volna meg a tálib hatalomátvételt Afganisztánban – szögezte le Mike Pompeo, az Egyesült Államok volt külügyminisztere vasárnap a Fox News című amerikai hírtelevíziónak adott interjújában.

Pompeo azt vetette Joe Biden amerikai elnök szemére, hogy

a tálibok azért váltak „agresszívvá és merésszé”, mert a Biden-kormány nem nem tette meg a szükséges lépéseket az elrettentésükre. „Nyomást kell helyezni rájuk, hogy érezzék tetteik következményeit, és úgy, hogy fájjon nekik”

- fogalmazott Pompeo.

Cáfolta egyúttal Biden ama kijelentését is, mely szerint eleve rossz helyzetet örökölt elődjétől, Donald Trumptól, hozzátéve, hogy „ha a helyzet nem lenne ennyire komoly”, egyenesen szánalmasnak tartaná az olyan hangokat, amelyek Trumpot hibáztatják a kudarcért.

Hivatali ideje alatt Trump többször bírálta az Egyesült Államok afganisztáni katonai jelenlétét, és az ő elnöksége alatt kezdődött meg az amerikai csapatok kivonása az ázsiai országból a tálibokkal kötött megállapodás alapján. Ezzel kapcsolatban Pompeo felhívta a figyelmet arra, hogy jóllehet, Trump idején kezdték csökkenteni az amerikai kontingens létszámát, a tálibok nem kaptak olyan erőre, mint most.

Bár Trump sürgette az amerikai erők kivonását Afganisztánból, nem tűrte volna meg a tálib hatalomátvételt – fogalmazott Pompeo, kiemelve, hogy a Trump-kormányzat és a tálibok közti megegyezés feltételekhez kötötte az amerikai csapatkivonást.

„Mi teljesen nyilvánvalóvá tettük, hogy ha nem tartják magukat ahhoz a darab papírhoz(...) nem fogjuk eltűrni, hogy csak úgy kihátráljanak egy olyan megegyezésből, amelyet aláírtak, mert szét fogjuk őket zúzni” – hangoztatta Pompeo.

A múlt héten Biden azt mondta, nem bánta meg a csapatkivonás felgyorsítását, mert az amerikaiak már így is túl sok veszteséget szenvedtek el Afganisztánban, s most már az afgánoknak kell harcolniuk magukért. A tálibok végül tíz nap alatt az egész országot elfoglalták, s alig ütköztek ellenállásba.

Maga Donald Trump vasárnap lemondásra szólította fel Bident a többi között az afganisztáni kudarc miatt, amelyet szégyennek, illetve „az amerikai történelem egyik legnagyobb vereségének” nevezett. Közleményében a volt elnök úgy fogalmazott: „itt az ideje, hogy Joe Biden megszégyenülten lemondjon, azért, mert lehetővé tette az Afganisztánban történteket, valamint a Covid szörnyű terjedése, a katasztrofális (amerikai) határhelyzet, az energiafüggetlenség tönkretétele és a megnyomorított (amerikai) gazdaság miatt”.

A tálibok vasárnap este hatoltak be a kabuli elnöki palotába, nem sokkal az után, hogy Asraf Gáni afgán elnök elhagyta az országot.

Jóllehet a radikálisok vezetői azt hangoztatják, hogy az országban nyugalom uralkodik, és a civileknek nem esik bántódásuk, a kabuli nemzetközi repülőtéren káosz alakult ki, és több száz, menekülni akaró civil igyekezett feljutni a külföldiek evakuálására érkezett repülőgépekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában