Ország-világ

2021.01.21. 06:25

Rekordelőleget adnak a Lánchíd felújítására

Szokatlanul nagy összegű előleget, közel ötmilliárd forintot fizetnek Karácsonyék a Lánchíd felújításával megbízott cégnek. Különös egybeesés, hogy nagyjából ekkora összeggel magasabb az A-Híd Zrt. nyertes ajánlata, mint amivel Tarlós István hivatali ideje alatt pályáztak. Az is figyelemre méltó, hogy Tüttő Kata alig két héttel azután, hogy elfoglalta főpolgármester-helyettesi posztját, az A-Híd exkluzív rendezvényén volt vendég.

Budapest, 2020. december 19. A Széchenyi Lánchíd, a köznyelvben csak Lánchíd Budapest legrégebbi, egyben legismertebb állandó hídja a Dunán, a magyar fõváros egyik jelképe. Építését gróf Széchenyi István kezdeményezte. Tervezõje az angol William Tierney Clark, a kivitelezés irányítója a skót származású Adam Clark. A Lánchíd volt az elsõ állandó híd Pest és Buda között, a teljes magyarországi Duna-szakaszon. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Faludi Imre

Magánvállalatok nem véletlenül szoktak meghívni politikusokat a rendezvényeikre, és annak is nyilván megvan az oka, hogy Tüttő Kata szocialista főpolgármester-helyettes is részt vett a Lánchíd-felújítás tenderén nyertes A-Híd Zrt. exkluzív partiján – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Wintermantel Zsolt, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatóságának fideszes tagja.

A liebling cég

Tüttő alig két héttel azután, hogy elfoglalta a főpolgármester-helyettesi tisztségét, fotók tanúsága szerint az exkluzív vállalati eseményen meghívott vendégként vett részt. Wintermantel úgy fogalmazott,

az sem lehet véletlen, hogy Karácsony Gergely hevesen ágált a Közbeszerzési Döntőbizottság ellen,

amikor azzal dobta vissza az BKK által kiírt pályázatot, hogy a közbeszerzési törvényben előírt nyolcéves időkorlátnál régebbi referenciákat is elfogadtak volna, hogy az A-Híd korábbi, Margit híd felújítási projektjére is hivatkozhassanak az ajánlatban.

„A főpolgármesternek láthatóan fontos volt, hogy az A-Híd nyerje a közbeszerzést”

– mutatott rá Wintermantel Zsolt.

Szavait az is alátámasztja, hogy az A-Híd a mostani nyertes pályázatában ötmilliárd forinttal drágább árat ajánlott a Lánchíd felújítására, mint a Tarlós István hivatali ideje alatt benyújtott tenderben:

a Karácsonyékhoz befutott bruttó 26,8 milliárd forintos ajánlat közel ötmilliárddal drágább a 21,8 milliárdos korábbi licitjüknél, amellyel kapcsolatban egyébként az előző főpolgármester éppen a túlárazottsága miatt kezdeményezett árfelülvizsgálatot 2019 szeptemberében.

Gyanúsan magas ár

A fővárosi Fidesz keddi Facebook-bejegyzésében elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy év alatt közel 25 százalékkal emelkedjen az ugyanarra a műszaki tartalomra kifizetendő összeg. Arra a különös egybeesésre is rámutattak, hogy pont ötmilliárd forintot – vagyis amennyivel Karácsonyék drágább ajánlatot kaptak a Tarlós-féle városvezetésnél – fog előre megkapni a nyertes cég.

Bár Karácsonyék a kiírásban azt hirdették: azért kap rögtön a szerződéskötés után közel ötmilliárd forint előleget a kivitelező cég, hogy a pályázók köre bővülhessen, és az ajánlatok kedvezőbbek legyenek, ennek pont az ellenkezője történt. Egyetlen új pályázó nem jelentkezett, az ár pedig durván, indokolatlanul emelkedett

– fejtették ki, hozzátéve: arról még nem is esett szó, hogy óránként 25 ezer forintért a Soros György által támogatott Transparency Internationalre bízták magukat, amely afölött hivatott bábáskodni, hogy átláthatóan járnak-e el. „Bizonyára hatékonyak lesznek” – jegyezték meg némi iróniával.

A vállalkozónak járó előleg 4,2 milliárd forintra emelésével a Tarlós István idején lefolytatott tenderhez képest közel hatvanszorosára nőtt az elöljáróban kifizetett összeg, miközben a céget terhelő kötbért pedig megfelezték.

Halogatás és hárítás

Azt is érdemes felidézni, hogy az előző tendert végül Karácsonyék nyilvánították eredménytelennek 2020 januárjában. Ám mivel a Lánchídról 2019 végén készült szakvélemény szerint a létesítmény rendkívül rossz műszaki állapotban volt, lehet, hogy a baloldali főpolgármesternek meg kellett volna fontolnia, hogy elfogadja az A-Híd mostaninál közel negyedével olcsóbb ajánlatát. Ugyanis a dokumentumban megállapították: az átkelő járdái alatt a rozsda „már most balesetveszélyt okoz”, „a beavatkozás halasztásával a várható költségeket drasztikusan növeli”, a felújítás pedig fél éven túl nem halasztható, vagyis legkésőbb tavaly júniusban el kellett volna kezdeni.

Ehhez képest az új közbeszerzést is csak ezután írták ki, és tavaly tavasszal – amikor már javában cselekedni kellett volna – Karácsony még olyan elképesztő, korábban már zsákutcának bizonyult ötletekkel állt elő, hogy sétálóhíddá alakítanák a Lánchidat, amelynek „újrafogalmaznák a belváros életében játszott szerepét”.

A tavalyi év első felében Karácsonyék mindössze a felelősséget hárították a fővároshoz tartozó beruházással kapcsolatban: a főpolgármester hol azt hangoztatta, hogy a kormány nem adja meg az ígért hatmilliárd forintot a felújításra, hol pedig kevesellte az összeget. Holott a kormány több alkalommal is világossá tette: azonnal átutalják a fővárosnak a hatmilliárdot, amennyiben már csak ez az összeg hiányzik a Lánchíd felújításához, valamint ha a főváros vállalja, hogy a híd 18 hónapnál hosszabb ideig nem lesz lezárva.

A felelősséget a saját pártjáról is hárította a Párbeszédet társelnöklő főpolgármester,

amikor a szintén Karácsony-párti Dorosz Dávid helyett Tüttőt bízta meg a Lánchíd-rekonstrukció megvalósításáért felelős pozícióval. Utóbbi azonban nemigen tett többet annál, minthogy olyan képeket osztott meg a Facebookon, amelyeken a hídon pózolt.

Borítókép: a Lánchíd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában