riadókészültség

2019.08.20. 20:27

Rekordszámú erdőtüzet észleltek az Amazonas vidékén

Az erdőtüzek nem ritkák a száraz időszakban, de a gazdák szándékosan is felgyújtanak erdőterületeket, hogy illegálisan irtsák a fát.

Rekordszámú, 72 843 erdőtüzet észlelt idén az Amazonas vidékén a térség őserdeit megfigyelő Brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet (INPE).

Ez 83 százalékkal több, mint amennyit 2018 azonos időszakában jegyeztek fel, és a legmagasabb szám 2013 óta.

Csütörtök óta a műholdak 9507 új erőtüzet figyeltek meg Brazíliában, többségüket a világ legnagyobb esőerdőjének otthont adó Amazonas medencéjében.

A felvételek tanúsága szerint Roraima északi szövetségi államot sötét füst borítja. Az állam déli részén már szükségállapotot hirdettek, és fővárosában, Manausban környezetvédelmi riadókészültséget rendeltek el augusztus 9-én a tüzek miatt.

Nőtt az erdőtüzek száma Mato Grosso és Para államokban, ahol a brazil mezőgazdasági területek érintkeznek az Amazonas-medencével, és ahol felgyorsult az erdőirtás.

Az erdőtüzek nem ritkák a száraz időszakban, de a gazdák szándékosan is felgyújtanak erdőterületeket, hogy illegálisan irtsák a fát legelők létrehozása céljából.

Az erdőtüzek számának példátlan növekedését azóta észlelték, hogy januárban hivatalába lépett Jair Bolsonaro új köztársasági elnök, aki meghirdette az Amazonas vidékének mezőgazdasági és bányászati célú fejlesztését.

Amikor az erdőtüzek megszaporodásáról kérdezték, a brazil államfő lesöpörte a bírálatokat, mondván, az év ezen időszakában a gazdák a földek megtisztításával, felégetésével foglalkoznak.

AZ IPNE szerint azonban a tüzek nagy számát nem lehet a száraz időszak számlájára írni, vagy természeti jelenségként magyarázni. „Semmi abnormális nem történt idén az időjárásban, csupán egy kicsit kevesebb a csapadék a térségben” – mondta Alberto Setzer, az IPNE kutatója.

A száraz időszak kedvező körülményeket biztosít a tűz használatához és terjedéséhez, de a tűzgyújtás emberi tevékenység akár szándékosan, akár véletlenül – tette hozzá.

Az IPNE augusztus elején közzétett jelentése szerint megháromszorozódott a kiirtott erdőterület nagysága az Amazonas vidékén júliusban 2018 júliusához képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában