viszály

2018.03.06. 11:32

Rendkívüli állapotot hirdettek Srí Lankán

Az intézkedést Dajasziri Dzsajaszekara kormányszóvivő jelentette be kedden, egy nappal azután, hogy zavargások törtek ki a szigetország Kandi körzetében.

Rendkívüli állapotot hirdettek kedden Srí Lankán tíz napra, hogy megfékezzék a buddhisták és a muzulmánok között kitört viszály átterjedését az ország egyik központi körzetéből a szigetország más területeire.

A rendkívüli állapot kihirdetését Dajasziri Dzsajaszekara kormányszóvivő jelentette be kedden, egy nappal az után, hogy zavargások törtek ki a szigetország Kandi körzetében. A kormány rendkívüli ülésén döntött a tíznapos rendkívüli állapot bevezetéséről. Arról is határozott, hogy keményen fellépnek azok ellen, akik a Facebook közösségi portálon szítják az erőszakot.

Kandiban hétfőn kezdődtek a zavargások, miután eltemettek egy szingaléz buddhista teherautósofőrt, aki négy muzulmánnal összetűzve vesztette életét. A buddhisták muzulmán boltokat támadtak meg, kedden pedig egy muzulmán fiatal szénné égett holttestére bukkantak egy felgyújtott házban. A kormány hétfőn katonákat és rendőrkommandósokat vezényelt Kandiba. Két járásban kijárási tilalmat rendeltek el, hogy megakadályozzák az összecsapásokat a többségi szingaléz buddhisták és a kisebbségben lévő muzulmánok között.

Srí Lankán az elmúlt hónapokban nőtt a feszültség a két felekezet között, egyes keményvonalas buddhista csoportok azzal vádolták a muzulmánokat, hogy az iszlám hit felvételére kényszerítenek buddhistákat, és rongálják a történelmi emlékeiket. Egyesek a buddhista Mianmarból érkezett muzulmán rohingja menedékkérők jelenléte ellen is tiltakoztak.

A 21 milliós Srí Lanka lakosságának mintegy kilenc százaléka muzulmán. A buddhisták a lakosság 70 százalékát, a jórészt hindu tamilok pedig a 13 százalékát teszik ki.

A dél-ázsiai szigetországban 26 éven át polgárháború dúlt, amely 2009-ben ért végett a tamil szakadár lázadók legyőzésével. Néha a muzulmán közösség is kárvallottja volt az erőszaknak, de általában véve távol maradt a háborútól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában