változás

2017.12.13. 20:14

Rengeteg dolgozójától megválhat a Teva

A cég izraeli dolgozói felét is menesztheti.

Izraeli dolgozóinak felétől készül megválni a Teva gyógyszeróriás, és külföldre helyezi működésének jelentős részét – jelentette egy kiszivárgott belső dokumentumra hivatkozva szerdán a Kalkaliszt, a Jediót Ahronót című újság gazdasági melléklete.

A vállalat a lap szerint csütörtökön készül bejelenteni a következő hónapokra tervezett költségcsökkentő változtatásokat. Egy késő éjszakába húzódó tanácskozáson elhatározták, hogy háromezer háromszázat elbocsájtanak a vállalat hatezer négyszázharminc alkalmazottjából.

A Teva szinte teljesen felszámolja izraeli gyártási kapacitásait, teljes gyárakat zár be, és a megmaradó üzemekben is drasztikusan csökkenti a termelést. A vállalat Petach Tikvn működő központjában a dolgozók negyvenöt százalékát menesztik, és ettől a lépéstől adminisztrációs költségeik megfelezését remélik. Két izraeli gyártóüzemet is bezárnak, és a gyártósorokat főként Indiába és Kínába készülnek áthelyezni.

A Tel-Avivtól északra lévő Netanyán dolgozó kutatási és fejlesztési központ háromszázötven munkatársának is új munkát kell keresni, mert azonnali hatállyal felszámolják a pre-klinikai teszteket. Felszámolják hazai forgalmazási üzletüket is, és eladják az ingatlant, amelyben működött.

A generikus gyógyszergyártó óriáscég az Allergan vállalat Actavis nevű generikus részlegének tavalyi megvásárlása miatt adósodott el, és került nehéz pénzügyi helyzetbe.

A bajokat tetézte, hogy megjelent a piacon Copaxone nevű, úttörő szklerózisos multiplex elleni gyógyszerük generikus változata, miután lejártak kizárólagossági jogaik.

Izraelben komoly szakszervezeti és politikai tiltakozás várható a tervbe vett elbocsájtások miatt, mert a Teva az elmúlt években jelentős adókedvezményeket élvezett, hogy megőrizze munkahelyteremtő és fenntartó szerepét, noha az adómentesség ellenzői szerint nem vállalt kötelezettséget dolgozói megtartására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában