Ország-világ

2021.09.14. 07:10

Saját jelöltjeiket veszik semmibe a baloldalon

Saját jelöltjeiket veszik semmibe a baloldali pártok vezetői, akik aspiránsaik visszalépéséről önkényesen döntenek, az érintettek bevonása nélkül. Erről egyre több jelölt számol be, nem rejtve véka alá csalódottságát. Egyikük azt mondta, egy budapesti megállapodás miatt nem indul az előválasztáson, míg egy politikustársa azt közölte, ezek a döntések nem helyi szinten születnek, hanem országosan.

Távolról sem zajlik egyenlő esélyekkel az ellenzéki előválasztás, egyre több visszalépő beszél arról, távolmaradásukról nem ők döntöttek, azokról a fővárosban, központilag határoztak, a jelöltek feje felett. Erről ír például Sebők Éva, a Momentum békési jelöltje, akit a szocialista jelölt javára akarata ellenére léptettek vissza. Sebők a közösségi oldalán azt írta, téves az az állítás, miszerint ő lépett volna vissza az MSZP-s aspiráns javára. „Az előválasztás számomra nem folytatódik, de nem én döntöttem úgy, hogy visszalépek, hanem egy budapesti megállapodás értelmében Békés 4-ben a Momentum ezen az előválasztáson nem indít jelöltet. Tehát nem én keltem fel egy nap és döntöttem úgy, hogy »á, mégsem indulok«”. Állítása szerint országszerte rengeteg helyen történt hasonló megállapodás – írja a Magyar Nemzet.

„Békés megye 4-es körzeté­ben is történt már ilyen, a DK Papp Róbertet hozzám hason­lóan léptette vissza. Ott a Jobbik jelöltje kapta meg a DK logóját” – vélekedett. Mint fogalmazott: kikérték a véleményét, de a nap végén a döntés nem az övé volt sem a visszalépés tényében, sem abban, hogy a visszalépést követően ki kapja meg a logót.

KARÁCSONY KÖZBELÉPETT

Nem volt ilyen megértő Fábián István, az MSZP–Párbeszéd debreceni előválasztási jelöltje, akit ugyancsak akarata ellenére léptettek vissza a Momentum javára. Fábián az ATV-nek elmondta, nem lép vissza az előválasztáson, hiába kérte erre Karácsony Gergely. A Párbeszéd társelnöke ugyanis felhívta és közölte vele, hogy vissza kell lépnie, mert a két szervezet a Momentum jelöltjét kívánja támogatni, annak ellenére, hogy Fábiánt már nyilvántartásba vették.

Fábián elmondta: két módon szűnhet meg a jelöltsége. „Vagy azok a pártok léphetnek vissza, amelyek támogatták, ami azért furcsa, mert mégiscsak egyéni teljesítményről van szó; vagy az egyéni képviselőjelölt. Ez ebben az esetben nem fog megtörténni” – hangsúlyozta. A momentumos jelölt is azt állította, hogy neki sem szóltak előre. „Ezek a döntések nem helyi szinten születnek, ezek országos politikai döntések. Nem volt előzetes egyeztetés erről” – szögezte le Szabó Bence, akinek a javára vissza akarták léptetni Fábiánt.

A VITÁN TUDTA MEG, HOGY VISSZALÉP

Vas megyében is hasonló dologra derült fény, ott az MSZP-P által indított Ipkovich Györgyöt léptették vissza a baloldali előválasztástól, annak ellenére, hogy összegyűjtötte az elinduláshoz szükséges aláírásokat. Azt, hogy az előválasztás nem verseny, hanem valójában színjáték, jól jelzi, ahogyan a képviselőjelöltek nyilvános vitáján bemutatták a szocialista politikust. „A harmadik jelölt, Ipkovich György pont most tudta meg, hogy ő visszalépett” – mondta a moderátor.

A körmendi körzet másik jelöltje, a Márki-Zay-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom aspiránsa, Bana Tibor az esettel kapcsolatban azt írta: szomo­rúan fogadta a hírt, hogy az MSZP–Párbeszéd és a Momentum háttéralkujának köszönhetően visszaléptetik a szocialis­ta jelöltet a momentumos javára. „Sajnálatosnak tartom, hogy a pártok budapesti füstös szobákban meghozott döntései sok szavazót bizonytalanítanak el és sokakban ássák alá a bizalmat az előválasztással kapcsolatban” – írta a volt jobbikos. Az MSZP egyébként eddig már öt helyen léptette vissza jelöltjeit a Momentum javára országszerte, noha a jelöltek összegyűjtötték az induláshoz szükséges aláírásokat.

TÓTH CSABA FELJELENT

Az együttműködést áshatja alá az is, hogy Tóth Csaba, az MSZP zuglói jelöltje feljelentette Gulyás Mártont, a Partizán nevű YouTube-csatorna műsorvezetőjét. Az MSZP-s politikus szerint Gulyás Márton a Karácsony Gergellyel készített interjújában „kérdésekbe csomagolt vádakat” fogalmazott meg, ezért rágalmazás miatt feljelentést tett, és jelezte, hogy a Partizán csatornáján nem vesz részt a Momentum által támogatott Hadházy Ákossal tervezett előválasztási vitán.

HIDEG POLGÁRHÁBORÚ ÉS SZÉPSÉGVERSENY

Ha hatalomra jutna, mindent eltörölne a bosszúvágytól fűtött baloldal, amit az elmúlt tizenegy évben a háromszor is kétharmados támogatást élvező Orbán-kormány megalkotott, élén az alaptörvénnyel – derült ki a baloldali miniszterelnök-jelöltek vasárnap esti vitájából. A Fidesz kommunikációs igazgatója egy fotóval reagált a miniszterelnök-jelöltek vitájára. Hollik István közösségi oldalán egy olyan képet tett közzé, amelyen Karácsony Gergely, Dobrev Klára, Jakab Péter, Fekete-Győr András, Márki-Zay Péter közös kézfogásának origójában Gyurcsány Ferenc vigyorgó arca látható. „Retorikailag ennyire nyíltan még sosem helyezkedett rendszer- és alkotmányellenes pozícióba a mindenkori ellenzék, mint a mostani olajfa-koalíció pártjai. Amit hallhattunk, az inkább a hideg polgárháború receptje, mintsem az országegyesítésé” – összegezte a baloldali miniszterelnök-jelöltek börtönt és vagyonelkobzást, a kétharmados törvények semmibevételét emlegető szavait Kovács János politológus, az Elemző szemével című blog szerzője. Török Gábor politológus pedig úgy fogalmazott az Indexnek, hogy az esemény „inkább hasonlított egy szépségversenyre, mint politikai vitára”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában