iskolafelújítás

2021.10.28. 16:47

Semjén Zsolt: az állam feladata a vallás szabadságának biztosítása

Az államnak kötelessége nemcsak a finanszírozás biztosítása, hanem az épületek építészeti megújítása is – mondta a miniszterelnök-helyettes.

Az állam feladata a vallás szabadságának biztosítása – hangsúlyozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön Sopronban, a Szent Orsolya Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium 2,9 milliárd forintból felújított és korszerűsített épületegyüttesének megáldásán.

A kereszténydemokrata politikus kifejtette: egy ilyen egyházi oktatási intézmény egyben közfeladatot is átvállal. Az egyházra tartozik, hogy a hit oktatása tekintetében mit tanít – mondta, hozzátéve: a világi állam nem illetékes teológiai, dogmatikai és szakrális kérdésekben.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (k), Veres András megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke (j) és Kovács András, az intézmény igazgatója átvágja a nemzeti színű szalagot a soproni Szent Orsolya Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium 2,9 milliárd forintból felújított és korszerűsített épületegyüttesének megáldásán 2021. október 28-án
Fotó: Filep István / MTI

Közfeladatot átvállaló intézményként azonban – az állampolgári jogegyenlőségből fakadóan – az államnak kötelessége nemcsak a finanszírozás biztosítása, hanem az épületek építészeti megújítása is – közölte Semjén Zsolt, hozzátéve, hogy ezáltal biztosítják a vallásszabadságot.

Semjén Zsolt kiemelte, hogy

Szent István-i örökség az ország építése, a kormány ennek igyekszik megfelelni, mivel gazdasági és szellemi szempontból is „az ország java azt követeli meg, hogy építsünk”.

A gazdasági nehézségeket és a járvány okozta gazdasági visszaesést „úgy haladtuk meg, hogy kanyarban előztünk és invesztáltunk a jövőbe” – mondta.

A miniszterelnök-helyettes kifejtette:

olyan építkezéseket támogatott a kormány, amelyek a járvány idején ugyan túlzásnak is tűnhettek, de ma már látni, ezek tették lehetővé, hogy az ország gazdasága előbbre juthasson.

Semjén Zsolt megemlítette, hogy az Orsolya-iskola épületegyüttesének külső és belső felújítása európai uniós és hazai forrásokból valósult meg. A fejlesztés műszaki tartalmát nem kellett módosítani, annak ellenére sem, hogy drágultak az építőipari alapanyagárak.

Az ünnepségről a Kisalföld.hu galériáját itt nézheti meg:

[embed]https://www.kisalfold.hu/galeria/atadtak-es-felszenteltek-a-szent-orsolya-gimnaziumot-sopronban/[/embed]

Barcza Attila, Sopron és térsége fideszes országgyűlési képviselője azt emelte ki, hogy az iskola és az orsolyita rend életét a kommunizmusig a folyamatos gyarapodás jellemezte. Ugyan a rendszerváltás után az iskola és a rend egysége helyreállt, de „a gyarapodásra sokat kellett várni” – mondta.

Hozzátette, hogy 2010-ben a nemzeti kormány a családok, gyermekek boldogulást helyezte előtérbe, így Sopron is olyan fejlődési pályára állt, amelyre az elmúlt száz évben nem volt példa.

A jövőben is azon dolgozik – mondta a kormánypárti képviselő -, hogy továbbfejlesszék Sopront és térségét, és így „gyermekeink a lehető legjobb körülmények között élhessenek”.

Kovács András, az Orsolya-iskola igazgatója azt hangsúlyozta, hogy ekkora mértékű rekonstrukció az épületegyüttesben eddig még nem történt.

A felújítás méltó bevezetése a következő évi jubileumnak, amikor azt ünneplik, hogy 275 évvel ezelőtt alapították meg az Orsolya-rendi nővérek az iskolát – tette hozzá.

Az eseményen a felújított épületet Veres András megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke áldotta meg. A Győri Egyházmegye tájékoztatása szerint az iskola Sopron legnagyobb oktatási intézménye, az óvodás kortól a középiskola végéig csaknem 1100 gyermek neveléséről gondoskodik.

A beruházás részeként felújították az Orsolya téri épület belső tereit, lefedték az udvart, így nagyobb lett az aula és kialakítottak egy tornaszobát. Sportudvart és lépcsőt hoztak létre, emellett közösségi funkciót kaptak a korábban használaton kívüli terek.

A Horváth-házban pedig szintén megújították a belső tereket és a homlokzatot, visszaállították az egykori főbejáratot, kicserélték a nyílászárókat, bővítették a konyhát és az étkezőt, valamint akadálymentesítették az épületet. Az építési munkálatokon túl korszerű nevelési-oktatási eszközöket és bútorokat szereztek be.

A beruházás 1 milliárd 79 millió forint európai uniós, valamint 1 milliárd 821 millió forint költségvetési támogatásból valósult meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában